Световната здравна организация (СЗО) в петък даде разрешение за спешна употреба на ваксината на Novavax срещу COVID-19. Така проправи пътя на компанията да достави своите дози за програмата COVAX, съобщи "Ройтерс".

Одобрението идва, след като ваксината беше произведена със закъснение. Акциите на Novavax поскъпнаха с 6,4% след новината за одобрението.

Собствената ваксина на Novavax Nuvaxovid обаче в момента се оценява от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и СЗО заяви, че ще завърши собствената си оценка на ваксината, след като EMA издаде своята препоръка.

ЕМА започва оценка на протеиновата ваксина срещу коронавирус на Novavax

ЕМА започва оценка на протеиновата ваксина срещу коронавирус на Novavax

Ваксините, базирани на протеини, могат да се съхраняват в нормален хладилник, което ги прави алтернатива на по-скъпите

За СЗО разрешението за Covovax ще осигури значителен тласък за подобряване на достъпа до ваксини срещу COVID-19 в бедните страни по програмата COVAX, която беше белязана от забавяния тази година.

"Този ​​списък има за цел да увеличи достъпа, особено в страните с по-ниски доходи, 41 от които все още не са успели да ваксинират 10% от населението си, докато 98 държави не са достигнали 40%", заяви д-р Мариангела Симао, помощник-директор на СЗО.

Novavax и Serum Institute, най-големият производител на ваксини в света, се ангажираха заедно да предоставят повече от 1,1 милиарда дози за COVAX.

За протеиновата ваксина от Novavax през юни беше доказано, че е над 90% ефективна, включително срещу различни опасни варианти на коронавирус, в късен етап на изпитването в САЩ.

ЕК одобри нов договор с Novavax за Covid ваксина

ЕК одобри нов договор с Novavax за Covid ваксина

Поредна важна стъпка към осигуряването на добра подготвеност на Европа за справяне с пандемията