Европейската агенция по лекарствата получи заявление за условно разрешение за пускане на пазара на ваксината срещу коронавирус, разработена от Novavax, съобщи днес регулаторът на ЕС, съобщава "Политико".

Ваксината е първата протеинова ваксина, оценявана от EMA. Регулаторът каза, че може да вземе решение "в рамките на седмици", тъй като вече е започнал непрекъснат преглед на клиничните данни, подкрепящи ваксината през февруари тази година.

Ваксината на Novavax повече от 90% ефективна срещу COVID-19

Ваксината на Novavax повече от 90% ефективна срещу COVID-19

Това се базира на изпитване сред близо 30 000 доброволци

Novavax подаде искането си за разрешение през октомври до регулатора на Обединеното кралство, Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти. И по-рано този месец Индонезия стана първата страна, одобрила ваксината.

Ваксините, базирани на протеини, могат да се съхраняват в нормален хладилник, което ги прави алтернатива на по-скъпите ваксини, които изискват съхранение и разпространение в ултра-студена верига.

Съобщава се, че американската компания е изправена пред производствени трудности, които са възпрепятствали по-широките й усилия за увеличаване на производството.

ЕК одобри нов договор с Novavax за Covid ваксина

ЕК одобри нов договор с Novavax за Covid ваксина

Поредна важна стъпка към осигуряването на добра подготвеност на Европа за справяне с пандемията