Предложение за осъждане на кризисната здравна ситуация, предизвикана от агресията на Русия в Украйна бе гласувано от асамблеята на Световната здравна организация (СЗО) в четвъртък, съперничеща резолюция от Москва, която не споменава собствената си роля в кризата, предстои да се гласува, предава Ройтерс.

Първоначалното предложение, подкрепено от Съединените щати и повече от 40 други държави, осъжда действията на Русия, но не изисква незабавно спиране на нейното право на глас в здравната агенция на ООН. То бе прието със 88 гласа "за", 12 "против" и 53 "въздържали се". Руският документ, подкрепен от Сирия, също ще бъде разгледан.

"Опустошителните военни действия подкопават усилията за осигуряване на здраве и благополучие за всички, подкопават мисията на СЗО", каза пред събранието Адам Ниджелски, министър на здравеопазването на Полша, която е един от поддръжниците на първата резолюция. "Вярвам, че Организацията не може да мълчи в тези случаи."

И двете резолюции изразяват "сериозна загриженост относно продължаващата извънредна здравна ситуация във и около Украйна", но само в предложението, водено от Запада, се казва, че извънредната ситуация е "предизвикана от агресията на Руската федерация срещу Украйна".

Високопоставен дипломат от руската мисия в Женева каза: "Резолюцията съдържа серия от антируски изявления и безпочвени обвинения и следователно не може да бъде подкрепена".

Посланикът на Великобритания в Организацията на обединените нации в Женева Саймън Манли нарече в "Туитър" резолюцията на Русия "циничен опит за разсейване, прекъсване и объркване".

Държавите-членки на европейската секция на СЗО, вече приеха резолюция, която може да доведе до закриване на регионалния офис на СЗО в Москва.

Дипломати казаха, че се опасяват да не предизвикат Русия твърде значително, като се има предвид необходимостта от сътрудничеството й със СЗО за наблюдение на болестите.

Един западен дипломат каза пред Ройтерс: "Ние не искаме да гоним Русия от многостранната система".

Резолюциите идват заедно с доклад на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който подчертава "опустошителните" последици за здравето от руската инвазия, включително 235 атаки срещу здравни заведения, както и животозастрашаващи прекъсвания на здравните услуги.

Припомняме, че миналата седмица Русия намекна, че може да напусне СЗО, както и други международни организации, които според заместник-председателя на руската Държавана дума Пьотър Толстой "не носят никаква полза, а пряко вредят" на стрната му.

Още на следващия ден руският външен министър Сергей Лавров потвърди готовността на Русия да участва активно в работата на Световната здравна организация (СЗО), съобщи "Интерфакс".

Отказаха участие на Тайван в Годишната асамблея на СЗО

Отказаха участие на Тайван в Годишната асамблея на СЗО

След дипломатически натиск от страна на Китай