Кандидатурата на Тайван за участие в годишната среща на страните членки на Световната здравна организация беше отхвърлена, съобщава "Ройтерс".

Двешното решение идва след дипломатически натиск от страна на Китай за изолиране на острова.

Председателят на Асамблеята и министър на здравеопазването на Джибути Ахмед Роблех Абдиле заяви, че предложение, изпратено от 13 страни членки на СЗО, които искат Тайван да се присъедини като наблюдател към срещага, няма да бъде включено в нейния официален дневен ред.

Тайван е изключен от повечето глобални организации заради Китай, който го смята за една от своите провинции, а не за отделна държава.

Тайван се надява на "много трудна" покана за срещата на СЗО

Тайван се надява на "много трудна" покана за срещата на СЗО

Тайван е изключен от повечето глобални организации заради Китай

Тайпе се оплака, че изключването на страната от СЗО е възпрепятствало усилията за борба й с пандемията от COVID-19.

Тайван присъства на Световната здравна асамблея - органът за вземане на решения на СЗО, като наблюдател от 2009-2016 г., когато имаше затопляне в отношенията между Тайпе и Пекин. Китай обаче блокира по-нататъшното участие на страната, след като за президент на Тайван беше избрана Цай Ин-уен, която Пекин счита за сепаратист - обвинение, което тя отхвърля.

Днес председателят на Асамблеята Абдиле обясни, че решението е въз основа на препоръка на Генералния комитет, който е обсъдил предложението в неделя на заседание при закрити врати.

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Това не било промяна на политиката за "Един Китай"

Няма политическо и правно основание за участието на Тайван в Световната здравна асамблея, подчерта Чен Сю, посланик на Китай в ООН в Женева, малко преди решението.

Тазгодишната асамблея, към която се присъединиха хиляди делегати, включително близо 100 от Китай, ще обсъди ключови реформи, като промени във финансирането на СЗО.

Въпреки че преди да стане ясно окончателното решение Китай заяви, че няма да одобри покана за Тайван тази година, демократично управляваният остров спечели силна подкрепа от западните съюзници, включително групата на Г-7, за това да бъде допуснат до срещата.

Камарата на представителите на САЩ миналия месец единодушно прие законодателство, призоваващо Държавния департамент да представи план, който да помогне на Тайван да си върне статута на наблюдател.