Световната здравна организация (СЗО) планира да проведе инспекция в Русия през февруари 2022 г. като част от процедурата за включване на ваксината "Спутник V" в списъка на лекарствата, препоръчани за спешна употреба. Това ще бъде възможно, ако цялата необходима документация бъде получена от Руската федерация, което се очаква през декември и януари.

Това съобщи на брифинг в Женева в понеделник Рожерио Гаспар, директор на организацията по регулиране и преквалификация към СЗО.

Той каза също така, че сега има два крайни срока за подаване на документи: част от пакета трябва да бъде изпратена до 30 декември, а втората част до края на януари ".

СЗО продължава процедурата по одобрение на "Спутник V"

СЗО продължава процедурата по одобрение на "Спутник V"

В края на октомври, Русия обвини Организацията в съзнателни спънки на ваксината ѝ

По-рано през декември говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви за ТАСС, че Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) е подписал през октомври всички правни споразумения, необходими за разглеждане на заявление.

През декември Дмитрий Биричевски, директор на отдела за икономическо сътрудничество на руското външно министерство, съобщи, че отделът очаква СЗО да одобри ваксината през първата половина на следващата година. Според дипломата за това не са останали много чисто технически документи.

Припомняме, че в края на октомври, Русия обвини ЕС и СЗО в съзнателни спънки на ваксината ѝ срещу коронавирус "Спутник V".

Русия попълва комплекта документи за регистрация в ЕС на "Спутник V"

Русия попълва комплекта документи за регистрация в ЕС на "Спутник V"

Но няма конкретни срокове за одобрение от ЕМА

"Спутник V" беше регистрирана в Русия на 11 август 2020 г. и стана първата в света официално регистрирана ваксина срещу коронавирус. Към момента медикаментът е регистрирано в 70 държави с общо население от 4 милиарда души.