Употребата на тютюн в световен мащаб е намаляла за едно поколение до един на всеки пет души, който пуши, спрямо един на всеки трима през 2000 г., съобщи във вторник Световната здравна организация, цитирана от "Ройтерс".

Спадът идва въпреки продължаващите усилия на големите тютюневи производители в сремежът им да повлият на глобалните здравни политики в своя полза.

"През последните години беше постигнат добър напредък в контрола на тютюнопушенето, но няма време за самодоволство", каза д-р Рюдигер Креч, директор на отдела за промоция на здравето на СЗО. "Изумен съм от дълбините, до които тютюневата индустрия ще стигне, за да преследва печалби за сметка на безброй животи."

В глобалния доклад се казва, че 1,25 милиарда души на възраст 15 или повече години са употребявали тютюн през 2022 г. срещу 1,36 милиарда през 2000 г.

Употребата на тютюн се очаква да намалее допълнително до 2030 г. до около 1,2 милиарда души, въпреки че населението на света расте, се казва в проучването.

Един пример за усилията на тютюневите компании да спечелят влияние, цитиран от СЗО, е техните предложения за техническа и финансова подкрепа на страните преди голяма среща на СЗО за контрол на тютюна в Панама през февруари.

Регионите с най-голям дял пушачи са Югоизточна Азия и Европа, каза СЗО, с приблизително една четвърт от населението. В няколко страни употребата на тютюн все още нараства, включително в Египет, Йордания и Индонезия, според проучването.

Докладът, публикуван на всеки две години, даде някои предварителни данни за разпространението на цигарите , за които СЗО призовава правителствата да прилагат мерки за контрол на тютюнопушенето.

Той каза, че има най-малко 362 милиона възрастни потребители на бездимни тютюневи изделия в световен мащаб.

Поскъпва производството на цигари и лекарства у нас

Поскъпва производството на цигари и лекарства у нас

С 0.5% се увеличава общият индекс на цените на производител през ноември спрямо октомври