Възможността за освобождаването от затвора на Майкъл Шийлдс е била обсъдена от министър Миглена Тачева и британския й колега Джак Строу.

Преди няколко дни Строу заяви, че Майкъл Шийлдс не може да бъде освободен от британския затвор, в който излежава присъдата си, тъй като за това e необходимо и съгласието на българските власти.

Водещи британски следователи, специалисти по детектор на лъжата, са на мнение, че Шийлдс е невинен. Световно известен адвокат също се застъпи за неговото освобождаване.

Миглена Тачева е обсъдила евентуалното му помилване и освобождаване на осъдения в страната ни за опит за убийство британски хулиган Майкъл Шийлдс.

По време на работното й посещение във Великобритания, Строу е получил разяснение от българския министър каква е позиция на страната ни за това.

Припомняме, 21-годишният английски гражданин Шийлдс бе осъден от български съд за нападението над бармана Мартин Георгиев през 2005 година при хулиганска проява по време на футболен мач. Той бе депортиран и излежава присъдата си в британски затвор.

През януари евродепутат повдигна въпроса пред президента Георги Първанов и той категорично заяви, че има доверие в българската правосъдна система.