Шестдневно съвместно военно учение между Русия, Узбекистан и Таджикистан току-що приключи в района на северната граница с Афганистан, където руските сили патрулираха до 2005 г. със съгласието на Душанбе, припомня в. "Льо Тан".

Бившите социалистически републики се страхуват не толкова от военно нахлуване в талибаните, колкото от проникването на бойци, които се стремят да дестабилизират авторитарните режими, които замениха съветската система.

Опозиционните въоръжени групи в Узбекистан и Таджикистан през последните десетилетия с различен успех откриха убежище на афганистанска земя. Някои от тези групи дори се присъединиха към талибаните.

Талибаните превзеха провинция до границата с Таджикистан

Талибаните превзеха провинция до границата с Таджикистан

Настъплението продължава

Последните на няколко пъти посочваха на съседите си - Китай и Русия, че нямат намерение да се намесват във вътрешните им дела или да приютят терористични групи, планиращи нападения в чужбина.

През последните десетилетия талибаните не се ползват с доверие в региона. Това особено важи за Таджикистан, който винаги е имал проблемни отношения с движението.

Това се дължи и на чисто етнически причини. Около 5 милиона таджики живеят в Северен Афганистан и са исторически враждебно настроени към талибаните.

От друга страна авторитарният режим в Таджикистан на президента Емомали Рахмон не търпи никаква опозиция, особено под формата на мюсюлманска религиозна партия.

По тези причини Таджикистан се тревожи от завръщането на власт на талибаните в Афганистан.

САЩ призовават талибаните да не налагат управление със сила в Афганистан

САЩ призовават талибаните да не налагат управление със сила в Афганистан

Те вече контролират 65% от територията на страната

Проникването на ислямистки бойци може разклати авторитарните режими в Средна Азия.