"Президентът на САЩ Доналд Тръмп не иска просто да напусне Белия дом, след като е загубил изборите. Прощален подарък за автократи по целия свят?" - пита германското издание "Тагесшпигел".

Паралелите са поразителни: самият президент се обявява за победител - макар че това не се посочва от резултатите от изборите. Хората в САЩ излизат на улицата, за да се изкажат за признаването на техните гласове. И накрая, има силен призив от западния свят, че сегашният президент да признае демократична реалност.

Социологическите агенции сгрешиха за Доналд Тръмп - отново

Социологическите агенции сгрешиха за Доналд Тръмп - отново

Тук не става въпрос само за няколко социологически агенции

"За каква държава говорим? Всъщност Александър Лукашенко в Беларус наскоро привлече вниманието на международните медии с подобно поведение. (...) Но сега президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп отказва да признае резултатите от изборите в своята страна", отбелязва вестникът.

"Щетите, нанесени от политическия булдозер Тръмп върху външната и вътрешната политика, са огромни. И експертите предполагат, че тя може да е дългосрочна: нежеланието на Тръмп да отстъпи ще" създаде нов модел "за съмишленици-популисти в Европа и другаде", каза Иван Кръстев в разговор с в. "Ню Йорк таймс".

Андрю Куомо обвинява Доналд Тръмп за най-големия провал от “Пърл Харбър”

Андрю Куомо обвинява Доналд Тръмп за най-големия провал от “Пърл Харбър”

Не се кандидатирам срещу вас, казал той пред Тръмп

(...) Политологът говори за "сценария на Лукашенко", при който правителствените ръководители или президенти, въпреки че провеждат избори заради външния вид, но никога не ги губят ".

Майкъл Макфол, който е бил посланик на САЩ в Русия при президента Барак Обама, отива още по-далеч." Отказът на президента да признае резултатите от изборите ", той нарича " неговия прощален подарък за автократите по целия свят ", пише вестникът.

Байдън печели в Джорджия,  Тръмп взима Северна Каролина
Обновена

Байдън печели в Джорджия, Тръмп взима Северна Каролина

Исторически победи за демократите

"Историкът от Харвард Сергей Плохи нарича поведението на Тръмп абсолютно безпрецедентно сред държавните и правителствените ръководители в западните демокрации". Дори във военните диктатури управляващите в повечето случаи признават резултатите от изборите и напускат, ако загубят ", казва той.

В случая с Беларус държавният секретар на САЩ Майк Помпео критикува особено ясно президента Лукашенко. Той просто смята победата на Лукашенко за измама.

Тръмп отново нападна демократите, искат да фалшифицират вота

Тръмп отново нападна демократите, искат да фалшифицират вота

"Туитър" маркира поредна негова публикация за вота

"Ние сме против той да се обяви за президент. Знаем какво искат хората в Беларус. Те искат нещо друго", каза Майк Помпео. След победата на Байдън, заключава "Тагесшпигел", тези думи придобиват ново значение в САЩ.