Социологическите агенции сгрешиха за Доналд Тръмп - отново, пише "Политико".

Когато всички бюлетини бъдат преброени, Джо Байдън няма да спечели народния вот с двуцифрено число. Тръмп изгуби Уисконсин с 1%, а не със 17%, както едно проучване показваше. И американският лидер не бе разгромен, както някои анкети сочеха.

Не само публичните анкети показваха, че демократите ще имат голяма нощ във вторник. Много от социологическите проучвания, използвани от партиите, също залагаха на твърда победа на Байдън и очакваха демократите да са печелившите от изборите.

Социологическите проучвания в САЩ пред екзистенциална криза

Социологическите проучвания в САЩ пред екзистенциална криза

Свършено е с професията проучване на политическите нагласи

Сега това не се случи и социолозите се чудят дали методите не са им фундаментално сбъркани или просто не могат да измерват електората на Тръмп.

Тук не става въпрос само за няколко социологически агенции, които са пропуснали. Това е нещо уникално на тези избори, коментира Патрик Мъри, който ръководи Института за социологически проучвания към Monmouth University.

По думите му изглежда, че социологическите проучвания не работят, когато името на Доналд Тръмп е на бюлетината.

Невъзможно е да се измери мащабът на грешките в проучванията, докато не бъдат преброени всички бюлетини, но Тръмп категорично опроверга някои прогнози в много ключови щати, като не места спечели, където уж бе с изравнени сили с Байдън, с комфортна преднина и в същото време е близо в щатите, където се предполагаше, че бившият вицепрезидент ще спечели без проблеми.

Американският лидер обвинява социолозите за вероятната загуба, която ще понесе на президентските избори. Вчера той заяви, че проучванията са "намеса в изборите, в истинския смисъл на думата". Според него проучванията са накарали много от неговите избиратели да си останат по домовете, създавайки илюзията, че Байдън има добра преднина и омаловажиха способностите на републиканците да наберат достатъчно средства за кампанията.

Едно от обясненията за големите грешки на социологическите агенции са така наречените "скрити гласове за Тръмп" - избиратели, които крият истинските намерения при анкети. Има обаче много малко доказателства, че респонденти са лъгали по време на проучванията. Много експерти вярват, че всъщност е трудно да се доберат до избиратели, които вероятно подкрепят Тръмп, или защото е по-трудно да се открият, или е по-малко вероятно да участват в проучвания по телефона.

След изборите през 2016 г. социологическите агенции преразгледаха методите си в търсене на обяснение защо пропуснаха победата на Тръмп. Те си помислиха, че основната причина е голямата пропаст между това как гласуват американците с висше образование и тези със средно образование. Но дори и тазгодишните проучвания, които увеличиха броя на белите гласоподаватели без колежанска степен, не бяха достатъчни.

Като цяло проучванията подцениха Тръмп, като грешките са доста сериозни в някои щати. В Уисконсин социологическите проучвания даваха 8,4% преднина средно, а всъщност Байдън спечели с 49,6% срещу 48,9%. В Охайо американският лидер имаше преднина от 0,8%, а в момента води с 8,2%. Във Флорида Байдън водеше средно с 2,5 на сто, а в момента губи с 3,2 на сто.

Някои социологически агенции като Trafalgar Group, която се опитва да включва и респонденти, които лъжат анкетьорите за подкрепата им за Тръмп, се представиха добре в Уисконсин (Байдън +1 на последното проучване) и Флорида (Тръмп +2). Но тази агенция също преувеличи с позициите на Тръмп, например в Джорджия даваше 5% преднина на Тръмп.

Проучване на ABC News/Washington Post от октомври показваше, че Байдън води със 17% в Уисконсин, което е огромна грешка. Финалната анкета на New York Times/Siena College даваше в Уисконсин и Флорида съответно 11 и 6% подкрепа за Байдън.

Социолозите допуснаха още по-големи грешки и на изборите за Конгрес. Прогнозите бяха демократите да спечелят мнозинство в Сената, което вероятно няма да се случи и вместо да спечелят нови места в Камарата на представителите, вероятно ще се случи обратното.

Преди четири години, когато Тръмп спечели изборите, социологическите проучвания даваха 3% преднина на Хилари Клинтън на народния вот и те бяха почти прави - тя получи малко над 2%.

Тази година Байдън няма да води в народния вот на Тръмп с 8,4%, както показваха социологическите приучвания, като някои дори му даваха двуцифрена преднина, въпреки че все още продължава броенето.

През следващите седмици и месеци социолозите ще се ровят из сбърканите проучвания и документи, за да разберат какво и къде пропуснаха.

Байдън близо до победата
на живо

Байдън близо до победата

Демократът поведе в ключовите щати Пенсилвания и Джорджия