Според писмо, изпратено от таксиметровите профсъюзи до Министерството на транспорта на Франция в четвъртък, Олимпийските игри са се оказали "голямо разочарование" за отрасъла.

Това разкри РФИ.

"Търсенето все още е на ниско ниво, а самото упражняване на дейността е силно затруднено от тези игри за цялата професия", се отбелязва в посланието.

За профсъюзите зрителите на Олимпийските игри, които са дошли за тях, не смекчават "последиците от ограниченията на трафика, затварянето на заведенията и отблъскването на редовните клиенти".

Сега таксиметровите шофьори призовават държавата да създаде фонд за финансови компенсации, "който да покрива целия период на приватизация на местата за провеждане на събития и обществените пространства - от март до края на октомври 2024 г.".

От началото на юли "съобщенията на правителството, целящи да насърчат жителите на града да си вземат отпуск или да работят от разстояние, да разубедят посетителите, както и организирането на професионални събития, доведоха до допълнителен спад на активността".

От 18 юли насам въвеждането на периметри за сигурност и затварянето на много таксиметрови стоянки в олимпийските зони "драстично ограничиха дейността на такситата".

Профсъюзите предупреждават, че сега такситата са "в критична ситуация, като таксите се увеличават, а приходите намаляват с 40 или дори 50 % в някои ситуации".

Замърсяването на Сена отложи състезанието по триатлон в Париж

Замърсяването на Сена отложи състезанието по триатлон в Париж

Ако нивата не се подобрят, плувният етап ще бъде отменен и вместо това спортистите ще се състезават в дуатлон

В Ил дьо Франс почти 90% от шофьорите, членуващи в таксиметровата мрежа G7, са заявили, че възнамеряват да работят по време на Олимпийските и Параолимпийските игри.

По-специално те се надяват да се възползват от олимпийските ленти по главните пътища, до които туристическите автомобили и такситата нямат достъп, за да спестят време по околовръстния път около столицата или от летищата.