Американско тактическо ядрено оръжие в рамките на Европа представлява заплаха за Русия.

Това заявява руският президент Владимир Путин в публицистичния филм „Миропорядък” на канал „Русия-1”. Части от филма започнаха да бъдат пускани още вчера.

Тактическо ядрено оръжие на САШ представлява за Русия по-голяма заплата, отколкото руското за САЩ, са точните думи на Путин, цитирани от Интефакс.

Американско тактическо ядрено оръжие след Втората световна война се намира в Европа, подчертава Путин, като посочва, че в момента то просто се обновява.

Днес това е особено опасно, смята Владимир Путин и обяснява, че това е така, тъй като руското такова оръжие не е със стратегически характер по отношение на САЩ, не достига до тяхната територия, за разлика от американското в Европа, което може да достигне руската територия.

„В този смисъл то за нас носи стратегически характер и представлява за нас по-голяма заплаха, отколкото ответната на нашето стратегическо ядрено оръжие”, посочва Путин.

Той обяснява още, че Русия има намерение да усъвършенства своето ядрено оръжие като средство за сдържане, но никога няма да „размаха ядрената бухалка”, както не го е правила и досега.

„Русия, като едно от водещите ядрени държави, ще усъвършенства това оръжие – ядрената триада лежи в основата на нашата политика за сигурност, но ние никога не сме размахвали и никога няма да размахаме тази ядрена бухалка”, заявява уверено Путин.

Президентът се позовава и на нежеланието на страните Русия, САЩ и Китай, както и на Европа, за разпространение на ядреното оръжие и се обявява против разширяването на броя на страни, които разполагат с такова като въпрос на консенсус.

Владимир Путин счита, че уважението на международното право ще помогне да се избегнат „цветните революции”.
Той не вижда друга рецепта за избягване на тези т.нар. „цветни революции” освен уважение и ревностното следване на действащото международно право. Едновременно с това Путин отговаря отрицателно на въпрос дали в Русия е открита такава рецепта.

„Не, но това е единствената рецепта – укрепване на основите на международното право. Не може да има никакво двойно или тройно тълкувание”, е категоричен Путин.