Според президента на Ирак Джалал Талабани Вашингтон ще продължи да подкрепя иракското правителство и американският военен контингент няма скоро да се изтегли странта, предаде АП. Това уверение Талабани е получил по време на последното си посещение в САЩ в края на септември, когато се е срещнал с конгресмени от Демократическата партия.

"Демократите заявиха, че подкрепят иракското правителство и ще продължават да помагат на иракския народ в борбата с тероризма", е заявил Джалал Талабани в ефира на Ал Джазира.

По думите му, според демократите преждевременното изтегляне на американските войски от Ирак ще е истинска катастрофа за САЩ.

В ефира на Ал Джазира Талабани е запитал дали оставката на министъра на отбрана Доналд Ръмсфелд е признак за срив на политиката, която администрацията на Буш води спрямо Ирак.

Президентът на Ирак определя Джордж Буш като „силен човек, който не се прекланя и не би позволил да бъде изнудван."

Междувремнно говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак заяви, че няма да има сериозни промени във външната политика на САЩ след победата на демократите.
Той посочил, че има важни проблеми като кризите с ядрените програми на Иран и КНДР, както и израелско-палестинския конфликт, по които Вашингтон има ясна позиция, която не смята да променя.