Тежко въоръжени талибански бойци нападнаха град Газни в центъра на Афганистан, изгорени са полицейските контролно-пропускателни пунктове, обстрелвали са къщи и бизнес райони, завладявайки части от града, съобщава "Ройтерс".

Атакуващи хеликоптери на САЩ и дронове помагат на правителствените сили, но тъй като над града се издига дим и свидетелите съобщават за тела по улиците не е ясно до колко Газни е под контрола на правителството.

Според щаба на САЩ в Кабул, бойните действия са преустановени тази сутрин, а афганистанските сили задържат контрола си над всички правителствени центрове.

"Силите на САЩ реагираха с подкрепа от близко разстояние (с атакуващите хеликоптери на САЩ) и извършиха удари с дрон. Освен това американските въздухоплавателни средства показаха присъствието си", коментира Мартин О'Донъл, говорител на американските сили в Афганистан.

Атаката срещу стратегическия град, пресичащ главния път между столицата Кабул и южен Афганистан, показва силите на талибаните само дни преди евентуално прекратяване на огъня по време на празник този месец.

Според официални представители сблъсъците между силите за сигурност и талибаните започват около 2 часа, затваряйки главната магистрала, свързваща Газни със столицата Кабул, на 150 километра на североизток.

"Талибаните стреляха с ракети до жилищни и търговски площи. През последните осем часа нямаше нито една минута тишина", обяснява високопоставен държавен служител.

"Не е възможно да излезем от домовете си, за да помогнем на пострадалите или да съберем тела", коментира друг служител, който обяснява, че хеликоптери кръжат над града и е твърде опасно.

Говорителят на талибаните Забихулах Муджахид коментира, че са започнали множество атаки в Газни. Десетки афганистански войници и полицаи са убити и са заловени големи количества оръжия и оборудване, обяснява той.

 първоначалните доклади са за минимални жертви сред афганистанските сили за сигурност. "Това е още един неуспешен опит на талибаните да се възползват от терена, което ще доведе до още едно привлекателно, но стратегически несъществено заглавие", каза той.

Атаката настъпи на фона на нарастващите надежди за разговори за края на 17-годишната война в Афганистан и по-малко от две седмици преди фестивала "Ейд ал-Адха", когато правителството в Кабул, подкрепено от Запада, обмисля да предложи прекратяване на огъня.

Талибаните досега не са успели да задържат провинциални центрове, след като през 2015 г. превзеха северния град Кундуз и в последствие бяха отблъснати с подкрепата на американски въздушни удари и специални части.

Атаката срещу Гзни показва колко нестабилна е ситуацията със сигурността в Афганистан, като остават по-малко от три месеца преди парламентарните избори през октомври.