Бойци от движението на талибаните в Афганистан за завзели рано днес окръг Ваигал, разположен в афганистанската провинция Нуристан. Това е заявил губернаторът на провинция Мохамед Зарин, пише електронното издание Нюз.Ру.

Нападателите са били около 300 и са изтласкали служителите на реда от този район. Началникът на провинциалния съвет на Нуристан Ниматуллах Мазабияр също е потвърдил, че Ваигал се намира в ръцете на въстаниците. Той е съобщил, че правителствените войски готвят контранастъпление, за да си върнат района.

По информация на охранителните органи няма жертви сред полицаите. Представителят на талибаните Забихулла Муджахид е заявил, че бунтовниците са издигнали своя флаг над районния център и са арестували 12 полицаи с оръжие.

По думите на Муджахид успехът на талибанските бойци опровергава информацията на американския генерал Дейвид Петреъс, който ръководи войските на НАТО в Афганистан, че силите на Алианса отбелязват успехи срещу талибанското движение.

В неделя талибаните похитиха около 50 полицаи новобранци в провинция Кунар, когато те отиваха да получат заплатите си, а вчера извършиха.

Терористичен акт в провинция Пактика в югоизточната част на страната, при което загинаха 243 души, а около 60 бяха ранени.

С настъпването на пролетта подривната дейност на талибаните в различни афганистански провинции се увеличи.

Специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов е съобщил, че Русия е готова да започне диалог с талибаните, макар че досега такива контакти не са установявани.