Специалният пратеник на САЩ за постигане на мир в Афганистан трябва да спре да призовава талибаните да сложат оръжията си и вместо това да убеди САЩ да прекратят използването на сила, настояха талибаните, цитирани от "Ройтерс".

Залмай Халилзад, роден в Афганистан американски дипломат, влезе в шести кръг от преговорите с твърдолинейната ислямистка групировка в Катар тази седмица в опит да сложи край на най-дългата война на Америка.

След разпадането на "халифата" джихадистите се насочиха към Афганистан

След разпадането на "халифата" джихадистите се насочиха към Афганистан

Ако не продължим антитерористичния натиск срещу ДАЕШ в Афганистан

"В нашата първа среща аз подчертах пред талибаните, че афганистанците, които са техни братя и сестри, искат тази война да приключи", посочи Халилзад в профила си в "Туитър", допълвайки, че "време е да сложим оръжие, да спрем насилието и да прегърнем мира".

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид написа поредица от остри публикации в "Туитър" в отговор. "Халилзад трябва да забрави за идеята да сложим оръжията си", подчерта той, допълвайки: "Вместо такива фантазии, той трябва да прокара идеята у дома (в САЩ) за прекратяване на използването на сила и претърпяването на още човешки и финансови загуби за западащата администрация в Кабул."

Няма да има едностранно изтегляне от Афганистан, увери Пентагонът НАТО

Няма да има едностранно изтегляне от Афганистан, увери Пентагонът НАТО

Шанахан добави, че излизат от срещата "по-силни и координирани"

Той каза, че САЩ трябва да спрат да повтарят провалените стратегии, докато очакват различни резултати. "Би било по-добре, ако Халилзад събере смелост да нарече нещата с истинските им имена, да не мами и да приеме настоящите реалности."

Интензивните боеве продължават в цялата страна, като талибаните контролират или имат влияние върху повече територия, отколкото във всеки един момент след свалянето им от власт от международната коалиция, оглавявана от САЩ след атаките в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

САЩ имат около 14 000 войници в Афганистан като част от ръководената от НАТО мисия, известна като "Решителна подкрепа", която се състои в обучение и подпомагане на силите за сигурност на афганистанското правителство в борбата им срещу талибанските бойци и терористични групировки като ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда".

Талибаните искат "ислямска конституция" в Афганистан

Талибаните искат "ислямска конституция" в Афганистан

Манифестът, изготвен в Москва, е разпространен седмица след безпрецедентни шестдневни преговори

След пет кръга преговори Халилзад докладва за известен напредък към постигане на споразумение за изтегляне на американските войски и за това как талибаните ще попречат на екстремистите да използват Афганистан като плацдарм за нападения.

Талибаните, които отказват да разговарят с афганистанското правителство, настояват, че преговорите не могат да продължат напред, докато чуждестранните сили не напуснат.