След разпадането на "халифата" джихадистите се насочиха към Афганистан, съобщава АФП.

Американски представител обяви пред осведомителната агенция, че джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава"), провеждали кръвопролитна кампания в Сирия и Ирак, са се насочили към Афганистан, за да продължат джихада си и да помогнат за организиране на "грандиозни" атаки срещу САЩ.

Американските и афганистанските сили убили повече цивилни от талибаните

Американските и афганистанските сили убили повече цивилни от талибаните

Проправителствените сили са убили 305 цивилни и са ранили 303

Предупреждението идва, докато ДАЕШ се опитва да наложи регионално влияние след изгубването на "халифата" в Близкия изток и да създаде хаос в Южна Азия след серия от унищожителни нападения.

"Ние знаем, че някои вече се връщат тук и се опитват да предадат познанията, уменията и опита са, които са придобили там", коментира високопоставен представител на американското разузнаване в Кабул в интервю за АФП.

"Ако не продължим антитерористичния натиск срещу ДАЕШ в Афганистан, ще бъде извършена атака в страната ни, грандиозна атака вероятно в рамките на година", добави представителят, пожелал анонимност от съображения за сигурност.

Източникът не даде подробности за подготвения заговор. ДАЕШ е свързан или е вдъхновил няколко големи атаки в САЩ, включително при масова стрелба във Флорида през 2016 г. Стрелецът, врекъл се във вярност към ДАЕШ, уби 49 души в нощен клуб в Орландо.

Четирима американски военни убити при атентат в Афганистан

Четирима американски военни убити при атентат в Афганистан

Талибаните поеха отговорност за атаката

Наскоро публикуван от ООН доклад разкрива, че "Ислямска държава" има между 2500 и 4000 джихадисти в Афганистан. Преди две години Пентагонът съобщи същия брой, макар че официални представители твърдят, че хиляди джихадисти са убити.

Вчера лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади се появи на ново пропагандно видео. Това е първото му появяване от 2014 г.

В Афганистан предимно действа ДАЕШ в Хорасан или IS-K. Клонът на "Ислямска държава" е извършил шест мащабни атаки в Кабул през 2016 г.; 18 през 2017 г. и 24 през изминалата година. На 20 април групировката пое отговорност за самоубийствен атентат срещу министерство.

Някои афганистански представители се съмняват дали ДАЕШ стои зад тези атаки. Те смятат, че талибаните и мрежата "Хакани" към "Ал Кайда" са отговорни.