Русия може да се превърне в посредник между ООН и Афганистан за намаляване на санкциите, както и за помощ при възстановяването на страната. Това е заявил Забиулла Муджахид, заместник-министър на културата и информацията във временното правителство на Афганистан (съставено от представители на талибаните) в интервю за руската държавна агенция "Новости".

"Тя (Русия) може да бъде нов посредник между нас и ООН, включително по въпроса за намаляване нивото на санкционния натиск, и ние молим за нейното съдействие за мирно уреждане в региона и в частност в Афганистан, както и в процеса по възстановяването на страната ни", отбеляза Муджахид, който е и говорител на талибаните.

Казахстан е готов да помага на Афганистан

Казахстан е готов да помага на Афганистан

Обещанието е на президента Касим-Жомарт Токаев

По думите на заместник-министъра новото афганистанско правителство очаква осезаеми положителни резултати за Кабул на предстоящите заседания на Съвета за сигурност на ООН.

Както по-рано съобщи Василий Небензя, постоянен представител на Русия в световната организация, отмяна на ограничителните мерки на Съвета за сигурност на ООН сега не се обсъжда. По думите му обаче рано или късно този въпрос все пак ще трябва да бъде решен, но "не със замах". По-належащ проблем в настоящата ситуация е хуманитарната помощ за Афганистан, подчерта руският дипломат.

Путин: САЩ оставиха отворена кутията на Пандора в Афганистан

Путин: САЩ оставиха отворена кутията на Пандора в Афганистан

САЩ "избягаха, Западът остави цял арсенал от съвременни оръжия, военна техника и боеприпаси - няма нищо добро в това"