Казахстан е готов да предостави логистична помощ за транзита на хуманитарни товари за Афганистан. Това заяви в сряда президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в реч пред Общото събрание на ООН.

"Готови сме да предоставим логистична платформа за хуманитарна помощ за Афганистан и да направим нашия принос за предоставяне на помощ. Инициативата на Казахстан е да създаде регионален център в град Алмати", каза той и изрази готовност да си сътрудничи с ООН, както и регионални организации по този проблем.

САЩ задълбочават стратегическото партньорство с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан

САЩ задълбочават стратегическото партньорство с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан

Решават регионални проблеми в сферите на икономиката, екологията и сигурността

Според казахстанския президент икономическото развитие е ключът към стабилността в Афганистан. "Афганистан не е заплаха, а възможност. Ако е единен и стабилен, той може да допринесе за развитието на региона на Централна Азия", припомни Токаев.

По -рано през септември ООН организира донорска конференция в Женева в помощ на Афганистан. Целта му беше да събере 606 милиона долара за подпомагане на нуждаещите се жители през следващите четири месеца, но общата сума, която страните по света обещаха да предоставят за хуманитарна помощ на Афганистан, трябва да бъде около 1,2 милиарда долара.