След приключването на операцията в Афганистан и изтеглянето на войските САЩ и техните съюзници оставиха отворена кутия на Пандора, пълна с проблеми на тероризма, наркотрафика и религиозния екстремизъм, заяви в петък руският президент Владимир Путин на съвместна среща на лидерите на Организацията за колективна сигурност (ОДКБ) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава ТАСС.

Всички държави, принадлежащи към тези организации, споделят сходни подходи за реагиране на заплахите, "от територията на Афганистан, след като американците набързо напуснаха - ако не и направо избягаха - заедно със своите съюзници в НАТО".

"Всички те оставиха отворена кутията на Пандора, пълна с проблеми, свързани с тероризма, наркотрафика, организираната престъпност и за съжаление, религиозния екстремизъм", заяви руският лидер.

Съюзниците на Русия в Централна Азия няма да приемат бежанци от Афганистан

Съюзниците на Русия в Централна Азия няма да приемат бежанци от Афганистан

Става въпрос за Таджикистан, Киргизстан и Казахстан

"Нашата дискусия днес показва колко е важно да се обединят усилията на двете организации, за да се гарантира сигурността и стабилността в евразийското пространство. Това е особено важно във връзка с новото влошаване на и без това бурната ситуация в Афганистан".

Според Путин много жители на Афганистан бягат от отчаянието в родината си и на този фон остава да се надяваме, "че няма да има масово, многомилионно изселване. Мнозина се опитват да напуснат страната".

Афганистан е стигнал до състояние на пълно икономическо и социално опустошение през 20-те години от присъствието на западната коалиция там, добави той.

"При напускането си Западът остави цял арсенал от съвременни оръжия, военна техника и боеприпаси".

"Що се отнася до оръжията, това е може би единственото нещо, което талибаните получиха след двадесетгодишното присъствие на западната коалиция в Афганистан. Между другото - няма нищо добро в това. За всичко останало, страната се оказа в състояние на пълно икономическо и социално опустошение", заяви Путин.

Русия вижда мрежа от опасни бежанци над Европа

Русия вижда мрежа от опасни бежанци над Европа

За 20 г. Европа е загубила умения и способности да защитава интересите си, слаба е и силните няма да простят

Правителството на Афганистан, създадено от талибаните не е представително и приобщаващо, но е необходимо да се работи с него. "Движението на талибаните, след като стана практически суверенният господар на страната, сформира собствено правителство, което пое отговорността за бъдещето на Афганистан".

"Това е временно правителство, както казват самите талибани и то не може да се нарече наистина представително или приобщаващо", обясни Путин, допълвайки, че в това правителство няма представители на други етнически групи.

"Но, както изглежда, разбира се, също е необходимо да се работи с него, а що се отнася до признаването, тогава аз вярвам и съм съгласен с онези, които се изказаха по този въпрос, че трябва да съгласуваме позицията си по този въпрос".

Русия се интересува Афганистан да стане независима, неутрална, обединена и демократична държава, добави Путин.

"Разбира се, ние сме дълбоко заинтересовани Афганистан да се превърне в независима, неутрална, обединена и демократична държава, свободна от тероризъм, война, наркотици, живееща в мир и хармония със своите съседи".

Всички държави, които са членове на ОДКБ и ШОС, споделят подходи за реагиране на ситуацията в Афганистан. "Изказванията на нашите колеги показват, че всички наши държави споделят сходни подходи за реагиране на заплахите, идващи от територията на Афганистан", каза той.

В ЕП зоват Европа да изгради независими от САЩ военни способности

В ЕП зоват Европа да изгради независими от САЩ военни способности

ЕП критикува САЩ за изтеглянето от Афганистан - едностранно и без координация със съюзниците от НАТО