Специалните части на Афганистан убиха двама бойци на "Ислямска държава" и арестуваха трети по време на операция в западната част на страната, съобщава "Асошиейтед прес".

Било е нападнато скривалище на ИДИЛ в окръг Сайед Абад в провинция Нимроз, като сблъсъкът е продължил 30 минути.

Няма жертви сред войниците или цивилните. Иззето е военно оборудване.

Регионалният филиал на терористичната групировка — известен като "Ислямска държава-Хорасан" — е основният съперник на управляващите талибани след превземането на Афганистан от религиозната група през август 2021 г.

ИДИЛ засили атаките си в Афганистан, които са насочени както към талибански патрули, така и към членовете на шиитското малцинство в Афганистан.

"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

По последни данни са загинали петима души

В петък силите за сигурност убиха боец ​​на "Ислямска държава" по време на операция в северната провинция Парван.

Заместник-говорителят на афганистанското правителство Билал Карими заяви, че властите се отнасят сериозно по отношение на границите и суверенитета на Афганистан.

"Ислямска държава" няма място в страната или сред хората, нито ислямското емирство го позволява", подчерта той. По негови думи убитите или арестуваните бойци на ИДИЛ са стотици, но няма точен брой.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за редица нападения в Афганистан. Твърди се, че негов член стои зад смъртоносния бомбен атентат от януари близо до контролно-пропускателен пункт на военното летище в Кабул. Същият е участвал и в нападение над хотел в столицата през декември и при въоръжена атака срещу пакистанското посолство.

Над 20 жертви при самоубийствен атентат в Афганистан

Над 20 жертви при самоубийствен атентат в Афганистан

Мъж се е самовзривил до външното министерство в Кабул