Министерството на морала на талибаните уволни повече от 280 членове на силите за сигурност, тъй като не са си пуснали брада, и е задържало повече от 13 000 души в Афганистан за "неморални действия" през последната година, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Министерството за предотвратяване на порока и разпространение на добродетелта заяви в годишната си оперативна актуализация, че около половината от задържаните са били освободени след 24 часа. Ведомството не разкрива вида на предполагаемите престъпления или пола на задържаните.

Мохибула Мохлис, директор по планиране и законодателство в министерството, каза на пресконференция, че служителите са унищожили 21 328 музикални инструмента през изминалата година и са попречили на хиляди компютърни оператори да продават "неморални и неетични" филми на пазарите.

Той идентифицира 281 членове на силите за сигурност, които нямат брада и те са били уволнени, каза той, в съответствие с тълкуването на ислямския закон от талибаните.

Министерството на морала, което се нанесе в помещенията на разпуснатото Министерство на жените в Кабул, след като талибаните поеха управлението през 2021 г., беше критикувано от правозащитни организации и ООН за ограничения върху жените и възпрепятстване на свободата на изразяване.

ООН критикува талибаните в Афганистан за правата на жените

ООН критикува талибаните в Афганистан за правата на жените

Техен представител обаче няма да присъства на заседание на Съвета по правата на човека в Женева

Мисията на ООН в Афганистан съобщава за случаи, когато служители на министерството на морала спират и задържат жени, понякога за няколко часа, за това, че не отговарят на тяхното тълкуване на ислямското облекло.

Талибаните нарекоха обвиненията за задържания "безпочвени" и казаха, че правилата прилагат тяхното тълкуване на ислямския закон и афганистанските обичаи.

Министерството на морала не предостави цифри във връзка с полицейското наблюдение на облеклото на жените или тяхното пътуване без мъжки настойник, което властите също забраниха за по-дълги разстояния. В него се казва, че се работи по нов план, който да гарантира спазването на ислямските правила за облекло, наблюдаван от върховния духовен лидер, който е базиран в южния град Кандахар.

"Въз основа на насоките на Върховния лидер проектопланът за спазване на женския хиджаб (ислямско облекло) е формулиран и одобрен", каза Мохлис.

Министерството на морала по-рано каза, че жените трябва да покриват лицата си или да носят цялата бурка и че прилагането ще включва "насърчаване", като на прицел са мъжките членове на семейството на жените, а не директно жените.

Повечето афганистански жени покриваха косите си на обществени места в консервативната страна още преди превземането на талибаните, но някои, особено Кабул, обикновено не покриваха лицата си и не носеха бурка.

Мохлис каза, че са предотвратили малко над 200 случая на продажба на жени и над 2600 случая на насилие срещу жени.

Талибаните приветстват желанието на Русия за сближаване

Талибаните приветстват желанието на Русия за сближаване

Все още Москва ги счита за терористична организация, но вероятно скоро това ще се промени