Министерството на външните работи на талибанското движение (в момента официално забранено в Русия като терористична организация), което контролира Афганистан, приветства декларираното от Русия намерение за изграждане на двустранни отношения.

Това се казва в изявление, публикувано в социалните акаунти на движението в сряда и цитирано от "Интерфакс".

"Министерството на външните работи на Ислямското емирство на Афганистан (както талибаните определят своето правителство) приветства коментарите на ръководството на Руската федерация, министъра на външните работи и други длъжностни лица, които изразяват своята политическа решимост за разширяване на отношенията, заяви Абдул Кахар Балхи, говорител на талибанското външно министерство. След десетилетия на конфликт и нестабилност в страната, последните три години показаха, че в момента Афганистан има отговорно правителство, което е създало благоприятна среда за всички регионални страни да работят за по-нататъшно развитие на положителни отношения, като същевременно се вземат предвид двустранните приоритети. Вече е постигнат значителен напредък с много страни", каза той.

Припомняме, че талибаните поеха властта в Афганистан през 2021 г., когато американските военни сили се изтеглиха след 20 години война. Оттогава Русия бавно изгражда връзки с администрацията на Афганистан, въпреки че движението все още е официално забранено в Русия.

Русия стопля отношенията си с талибаните

Русия стопля отношенията си с талибаните

Според Дмитрий Медведев властите в Афганистан се опитват да водят конструктивен диалог

Докато нито една държава все още не е признала талибаните за законно правителство на Афганистан, много държави, включително Русия, Китай и Иран, поддържат известни отношения.

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че талибаните де факто управляват Афганистан в момента и отношенията с тях трябва да се изграждат въз основа на реалностите.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че трябва да се вземе предвид реалната ситуация в Афганистан, управляван от талибаните, тъй като тази страна представлява интерес за Русия.

Русия покани афганистанските талибани на най-големия си годишен икономически форум в Санкт Петербург. Предполага се, че Москва скоро може да премахне ислямисткото движение от списъка със забранени организации. 

САЩ заявиха, че не планират да признаят талибаните за законно правителство на Афганистан.

Русия покани талибаните на икономически форум в Санкт Петербург през юни

Русия покани талибаните на икономически форум в Санкт Петербург през юни

Москва скоро може да премахне ислямисткото движение от списъка със забранени организации