Русия заяви, че има важни въпроси за обсъждане с лидерите на талибаните в Афганистан и работи за премахването им от списъка си на забранените терористични организации, съобщава "Ройтерс".

"Това е страна, която е до нас, и ние по един или друг начин общуваме с тях", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Трябва да разрешим наболели въпроси, това също изисква диалог, така че в това отношение ние общуваме с тях практически като всички останали - те са де факто властта в Афганистан", посочи той.

Русия призна усилията на талибаните за стабилизиране на Афганистан

Русия призна усилията на талибаните за стабилизиране на Афганистан

Въпреки че талибаните са определени за терористична организация в Русия

Песков не даде подробности по "наболелите въпроси". Миналия месец обаче Русия претърпя най-смъртоносната си атака от 20 години насам, след като въоръжени мъже нахлуха в концертна зала край Москва, убивайки най-малко 144 души.

Бойци на "Ислямска държава" поеха отговорност за нападението, а американски служители съобщиха, че разполагат с разузнавателна информация, че афганистанският клон на мрежата - "Ислямска държава-Хорасан", стои зад атентата.

От самото начало обаче Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката - нещо, което Киев и Съединените щати категорично отхвърлиха.

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан през 2021 г. след изтеглянето на водените от САЩ чуждестранни сили. Досега обаче те остават в списъка на организациите, които Русия определя като терористични.

Русия щяла да проучва действията на талибаните, преди да реши дали да ги признае

Русия щяла да проучва действията на талибаните, преди да реши дали да ги признае

Русия все още не била определила позицията си спрямо талибаните