Русия призна усилията на талибаните да се опитат да стабилизират обстановката в Афганистан, но изрази загриженост, че "терористични" групировки застрашавали стабилността на целия регион, информира "Франс прес".

Русия е домакин на талибаните за преговори, докато Кремъл се стреми да утвърди своето влияние върху Централна Азия и настоява за действия срещу терористите от "Ислямска държава", които според него са се струпали във вечно нестабилната страна.

Преговорите са сред международните срещи на талибаните на най-високо ниво след завземането на властта в средата на август.

Талибаните търсят в Москва икономическа и политическа подкрепа

Талибаните търсят в Москва икономическа и политическа подкрепа

Русия играе ролята на посредник

"В момента е на власт нова администрация", отбеляза руският външен министър Сергей Лавров пред официални лица от 10 страни, включително Китай и Пакистан, като допълни: "Отбелязваме усилията им да стабилизират военната и политическата обстановка и да настроят работата на държавния апарат."

Ала първият дипломат на Русия също така каза, че "многобройни терористични групировки", включително бойци на "Ислямска държава" и "Ал Кайда", се опитват да използват вакуума в сигурността в страната и да укрепят позициите си.

Лавров изрази съжаление, че представители на САЩ не взеха участие в преговорите.

Талибаните хвалят атентаторите самоубийци, предлагат на семействата им пари и земя

Талибаните хвалят атентаторите самоубийци, предлагат на семействата им пари и земя

Вътрешният министър Хакани, за чиято глава САЩ дават 10 млн. долара

Той призова международната общност да се мобилизира и да предостави на Кабул "ефективна" помощ за предотвратяване на хуманитарна криза и по-нататъшно изселване на бежанци.

Преговорите идват след като миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че бойци на "Ислямска държава" се събирали в Афганистан, за да разпространят раздора в бившите съветски републики, съседни на Русия.

Делегацията на талибаните се оглавява от вицепремиера Абдул Салам Ханафи, високопоставена фигура в новото афганистанско управление, който води преговорите с Европейския съюз и САЩ миналата седмица. Те последваха разговори в Анкара между талибаните и турските власти.

Турция е готова да помогне на Афганистан, но не признава талибаните

Турция е готова да помогне на Афганистан, но не признава талибаните

Югоизточната ни съседка беше за първи път домакин на талибаните

Брюксел обеща 1 млрд. евро за предотвратяване на хуманитарна криза след идването на власт на радикалните ислямисти.

Москва се свърза с талибаните и приема техни представители в Москва няколко пъти през последните години, въпреки че талибаните са определени за терористична организация в Русия.

Путин и високопоставени руски представители изразиха множество опасения, свързани със сигурността, откакто талибаните поеха контрола над Афганистан, а чуждестранните войски бяха изтеглени след близо 20 години.

Руският президент предупреди миналата седмица, че около 2000 бойци, верни на "Ислямска държава", са се събрали в Северен Афганистан, като добави, че техните главатари планират да ги изпратят в съседни страни от Централна Азия, прикрити като бежанци.

Предвожданият от Русия ОДКС с големи военни учения до границата между Афганистан и Таджикистан

Предвожданият от Русия ОДКС с големи военни учения до границата между Афганистан и Таджикистан

Таджикистан отказа да признае талибаните

След идването на власт на талибаните Русия проведе военни учения заедно с бивши съветски републики, съседни на Афганистан.

Лавров предупреди, че трафикът на наркотици от Афганистан е достигнал "безпрецедентни" нива, загриженост, изразена от Кремъл по време на срещи с други страни от Централна Азия и Китай.

Въпреки че комуникира с талибаните, през последните седмици Путин и руски представители ясно показаха, че Москва не върви към официално признаване на ислямисткия режим.

"Официалното признаване не се обсъжда и това е заявено публично", увери Лавров.

През 1980-те години Москва води катастрофална десетилетна война в Афганистан, в която загинаха до два милиона афганистанци, прогонва още 7 млн. души от домовете им и води до смъртта на повече от 14 000 съветски войници.

G20 търси начин за спешно подпомагане на Афганистан, без да се финансират талибаните

G20 търси начин за спешно подпомагане на Афганистан, без да се финансират талибаните

Заплаха от хуманитарна катастрофа…