Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада нареди на афганистанските съдии да налагат наказания за определени престъпления, които може да включват публични ампутации и убиване с камъни, информира БиБиСи.

Неговият говорител заяви, че престъпления като грабеж, отвличане и бунт трябва да бъдат наказвани в съответствие с тълкуването на ислямския шериат.

Когато бяха на власт през 90-те години на миналия век, талибаните бяха осъждани за подобни наказания, които включват публични екзекуции. Те обещаха да управляват по-умерено, когато си върнаха властта миналата година. Но оттогава войнстващата ислямистка групировка непрекъснато потиска свободите. Особено правата на жените са силно ограничени.

Върховният лидер на талибаните поясни, че съдиите трябва да наказват престъпниците според шериата, ако извършеното престъпление е нарушение на тези закони.

Заповедта е последното доказателство, че талибаните възприемат по-твърда позиция по отношение на правата и свободите.

Миналата седмица талибаните забраниха на жените да посещават всички паркове в Кабул, като ги изключиха още повече от обществения живот. Групировката е изправена пред множество обвинения, че нарушава човешките права, включително на политическите опоненти, жените и журналистите.

В Афганистан забраниха на жените да посещават паркове и фитнеси

В Афганистан забраниха на жените да посещават паркове и фитнеси

Поредно ограничение на талибаните