Забраняват на жените в Афганистан да посещават паркове и фитнес зали, съобщава "Асошиейтед прес".

Това е поредното ограничение, накърняващо правата и свободите на жените, откакто талибаните поеха властта в страната преди повече от година.

След идването си на власт през август 2021 г. талибаните забраниха на момичетата да посещават средно училище и гимназия въпреки първоначалните уверения, че няма да го правят, ограничиха жените в повечето сфери на заетостта и им наредиха да са забулени от главата до петите на публични места.

Говорител на Министерството на добродетелта и порока уточни, че забраната се въвежда, защото хората пренебрегват заповедите за разделение на половете и понеже жените не носят необходимия хиджаб или покривало за глава.

Талибаните задължиха и жените телевизионни водещи да покриват лицата си

Талибаните задължиха и жените телевизионни водещи да покриват лицата си

Поредно ограничение за жените в Афганистан

Забраната влиза в сила от тази седмица.

Мохамед Акеф Мохаджер, назначен от талибаните говорител на министерството, заяви, че групировката е "сторила всичко по силите си" през последните 15 месеца, за да избегне затварянето на паркове и фитнес зали за жени, като сред мерките е било разпределението на определени дни от седмицата за достъп само на мъже и жени.

"За съжаление заповедите не бяха спазени и правилата бяха нарушени, поради което трябваше да затворим парковете и фитнес залите за жени", посочи той.

От идването си на власт талибаните са в международна изолация, а икономическият спад доведе още милиони афганистанци до бедност и глад.

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Транспорт ще се отказва на тези, които не носят хиджаб