На афганистанските жени, включително националният женски отбор по крикет на страната, ще им бъде забранено да спортуват при управлението на новото правителство на талибаните според представител на радикалната ислямистка групировка, пише "Гардиън".

В интервю за австралийската телевизия SBS заместник-председателят на комисията по култура на талибаните Ахмадулла Васик каза, че женският спорт не се смятал нито за подходящ, нито за необходим.

"Не мисля, че на жените ще бъде позволено да играят крикет, защото не е необходимо жените да играят крикет", подчерта Васик и допълни: "В крикета те може да се сблъскат със ситуация, при която лицето и тялото им няма да бъдат покрити. Ислямът не позволява на жените да бъдат виждани така."

Китай ще поддържа комуникация с новото правителство на Афганистан

Китай ще поддържа комуникация с новото правителство на Афганистан

Китай по-рано призова за създаване на "отворено и приобщаващо" правителство

"Това е епоха на медиите и ще има снимки и видеоклипове, а след това хората ще ги гледат. Ислямът и Ислямското емирство (Афганистан) не позволяват на жените да играят крикет или да практикуват спортове, при които те са показвани", настоя представителят на талибаните.

Ново временно правителство на талибаните, съставено изключително от лоялни членове, официално започна работа вчера, с утвърдени хардлайнери на всички ключови постове и без жени - въпреки предишните обещания за формиране на приобщаващо правителство.

Държавният департамент на САЩ изрази опасение, че в новия кабинет влизат само талибани, никакви жени и личности със смущаваща биография, но посочи, че новото правителство щяло да бъде съдено по неговите действия.

Във внимателно формулираното изявление беше отбелязано, че кабинетът е временен, но се казва, че талибаните ще бъдат държани към обещанието си да осигурят безопасно пътуване на чуждестранни граждани и афганистанци с подходящи документи за пътуване, и да гарантират, че афганистанската територия няма да се използва като база за навреждане на друга държава.

"Светът наблюдава отблизо", се изтъква в изявлението на Държавния департамент.

Новото правителство на Афганистан не вдъхва оптимизъм на Германия
Обновена

Новото правителство на Афганистан не вдъхва оптимизъм на Германия

Според Хайко Маас страната е изправена пред тройна криза

Съставът на новото правителство беше посрещнат с малък ентусиазъм другаде, като германският външен министър Хайко Маас заяви, че не е оптимист, че талибаните са се променили.

Въпросът за правата на жените вероятно ще доминира в преценката за режима от международната общност, като позицията относно женския спорт и изцяло мъжкото правителство са зловещи предупредителни знаци за това какво предстои.

Въпреки че политическо изявление, придружаващо обявяването на новия кабинет, се опита да разсее страховете на съседите на Афганистан и останалия свят, жените - за разлика от малцинствата - не бяха споменати нито веднъж на трите му страници.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар

Въпреки че служителите в афганистанския борд по крикет казват, че не са били информирани официално за съдбата на женския крикет, програмата на борда за момичета вече е спряна.

Спортистки, включително играчи на крикет, се укриват в Афганистан, откакто талибаните дойдоха на власт на фона на бързото изтегляне на предвожданите от САЩ чуждестранни сили миналия месец, като някои жени съобщават за заплахи за насилие от страна на талибански бойци, ако бъдат хванати да играят.

Забраната за спортуване идва на фона на нарастващите доказателства, че отношението на талибаните към жените почти не се е променило, откакто те бяха за последно на власт (1996-2001), въпреки твърденията за обратното.

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Талибаните забраниха на жените да влизат в промишлената зона Херат