Брюксел трябва да включи националните и регионалните парламенти в ратификацията на търговски споразумения, който включват защита на инвестициите. Това определи Съдът на Европейския съюз, съобщават световните осведомителни агенции.

В дългоочаквано решение, Европейският съд постанови, че търговските споразумения на ЕС със Сингапур не могат да бъдат ратифицирани на срещите на Европейския съвет и от Европейския парламент, а е необходимо също така одобрението на 38-те национални и регионални парламента на страните от Европейския съюз.

Определението на съда създава прецедент за подобни търговски споразумения, които ЕС възнамерява да сключи с Япония, Мексико, Австралия и, най-важното, "смелото и амбициозно" споразумение след Брекзит, което британският премиер Тереза Мей се надява да сключи с Брюксел.

Търговските разпоредби, свързани с непреки чуждестранни инвестиции и уреждане на спорове между инвеститорите и държавата, попадат в рамките на компетенциите на националните съдебни системи, посочват съдиите от Европейския съд, чието седалище е в Люксембург. Съдиите обаче определят, че обхватът на изключителните правомощия на ЕС е много по-голям от предишното незадължително становище на съда, направено през декември миналата година.

По-конкретно, спорните сектори като транспортните услуги и устойчивото развитие са от изключителните правомощия на Брюксел.

Включването на националните и регионалните парламенти в процеса на ратификация предизвика дипломатическа криза през миналата година. Европейската комисия - след масиран натиск от страна на правителствата на страните членки на ЕС - реши да изпрати търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като CETA, на националните власти, решение, което почти преобърна търговската политика на ЕС, след като белгийският регион Валония заплаши да не подпише споразумението.