Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че търпението на Анкара към Русия „има граници” след "преувеличената" реакция на Москва на инцидента през уикенда в Егейско море между плавателни съдове на двете страни, съобщава „Ройтерс”.

Припомняме, руски разрушител изстреля предупредителни изстрели по турски морски съд в Егейско море, за да се избегне сблъсък между двата кораба. Москва привика турския военен аташе заради инцидента.  

„Наша беше само рибарска лодка, струва ми се, че реакцията на руския военноморски кораб беше преувеличена”, заявил Чавушоглу в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера”.  

Инцидентът е възможно да засили напрежението между двете държави, чиито отношения и без това рязко се изостриха заради сваления от Турция руски бомбардировач на сирийско-турската граница на 24 ноември.  

Чавушоглу заявил още, че Русия вече „се постави в нелепо положение” с обвиненията на руския президент Владимир Путин, че Турция е свалила самолета, за да защити доставките на петрол от ДАЕШ („Ислямска държава”).   

Никой не вярва в това”, подчертал турският първи дипломат.

Той също разкритикувал военната намеса на Русия в Сирия, посочвайки, че тя е насочена към подкрепа на режима на Башар ал Асад, а не към борба с ДАЕШ.

„За съжаление Русия не е в Сирия да се бори с терористи”, заявил Чавушоглуо, добавяйки, че само 8% от нейните въздушни удари са били насочени към ДАЕШ, докато останалите 92% са били срещу други групировки, враждебни на Асад.  

Чавушоглу също така изтъкнал, че въздушните удари не били достатъчни, за да се победи ДАЕШ, като са необходими сухопътни войски.