Таджикистан и Узбекистан дадоха своето съгласие през територията им да минава транзитът на товари за американските и натовските сили в Афганистан.

Това съобщи началника на управлението на транспортното командване на САЩ контраадмирал Марк Харничек. Той проведе преговори с министъра на външните работи на Таджикистан Хамрахон Зарифи.

По думите му транзитът ще използва жп- и пътната инфраструктура, като ще се превозват само невоенни товари, съобщава БиБиСи.

САЩ имат намерение да превозват през страната от 50 до 200 контейнера с товари.

Силите на САЩ и НАТО в Афганистан се сблъскаха със сериозни логистични проблеми след закриване на базата „Манас" в Киргизия. Допълнително и в следващите няколко месеца американската армия планира да увеличи контингента си с 17 000.

Съгласието на двете страни бе изключително важно, тъй като другият сухопътен маршрут - от юг през Пакистан - е изключително несигурен и редовно талибани нападат товарите.

Русия също даде съгласието си за преминаване на невоенни товари, така че се предполага, че пътят ще бъде: доставка по море до Рига, от там през Латвия, Русия, Казахстан и Узбекистан, Таджикистан.

Американският посланик в Душанбе Трейси Джейкъбсън не изключи възможността, Таджикистан да предостави и въздушен коридор на американските военни.