Тайландската агенция за борба с наркотиците обяви, че ще премахне канабиса от списъка с наркотици, като по този начин ще направи възможно отглеждането на растението в домашни условия, информират от CNN.

Тайланд беше първата страна в югоизточна Азия, която легализира марихуаната за медицински цели. Това се случи през 2018 година.

Според новите правила хората ще могат да отглеждат канабис у дома, но първо ще трябва да уведомят за това местните власти. Растението не може да се отглежда с цел продажба без да има съответните разрешителни за това, съобщават от здравното министерство.

Решението трябва да бъде публикуване в държавния вестник. След като изминат 120 дни от този акт, канабиса ще бъде легален за отглеждане.

Тази седмица се очаква здравното министерство да представи на парламента начините на отглеждане и ползите от канабиса.

Канабисът, отглежда в домашни услови. ще се използва с медицински цели и ще има чести внезапни проверки, съобщават от тайландските власти.

За нарушаване на изискванията ще има и наказания. При отглеждане на канабис без да са уведомени местните власти ще има глоба в размер до 20000 бата (605 долара). А за продажбата му без разрешително нарушителите ги очаква глоба до 300000 бата и затвор до една година.

В това действие тайландското правителство вижда начин да увеличи приходите.

Малта е първата държава от ЕС, която легализира канабиса за лична употреба

Малта е първата държава от ЕС, която легализира канабиса за лична употреба

Пушенето ѝ на обществени места или пред деца обаче ще бъде незаконно