Малта стана първата страна от ЕС, която легализира отглеждането на канабис за лична употреба, предаде BBC.

Възрастните ще могат да носят със себе си до седем грама марихуана и да отглеждат не повече от четири растения у дома. Пушенето ѝ на обществени места или пред деца обаче ще бъде незаконно.

Парламентът на Малта гласува в подкрепа на реформата във вторник следобед, като законопроектът получи 36 гласа "за" и 27 "против". Министърът по въпросите на равенството Оуен Боничи заяви, че "историческата" стъпка ще "ограничи трафика на наркотици, като гарантира, че потребителите вече разполагат с безопасен и легализиран начин, откъдето могат да си набавят канабис".

Опозиционната Националистическа партия на Малта обаче гласува против промяната. През октомври нейният лидер Бернар Греч, който първоначално подкрепи новия закон, предупреди, че той "ще доведе само до засилване на незаконния пазар, от което ще се възползва организираната престъпност". Противниците призоваха президента на Малта Джордж Вела да не подписва закона, което е последният, церемониален етап от приемането му.

Златна възможност? Канабисът може да носи по 5 млрд. евро годишно на Германия

Златна възможност? Канабисът може да носи по 5 млрд. евро годишно на Германия

И да създаде десетки хиляди нови работни места в страната

Според промените всеки, който носи повече от 7 грама канабис може да бъде глобен с до 100 евро. Наказанието за пушене на обществено място ще бъде глоба от 235 евро, а пушещите марихуана в присъствието на лица под 18 години могат да бъдат глобени с до 500 евро.

Ще бъдат създадени асоциации, които да разпространяват наркотика или семена за отглеждане на канабис, като по този начин ще се регулира количеството, което някой купува. Един човек ще може да членува само в една асоциация.

Няколко други държави, сред които Германия, Люксембург и Швейцария, също обмислят легализиране на марихуаната за лична употреба. Държави като Нидерландия пък толерират употребата ѝ при определени обстоятелства.

Вирджиния е първият южен щат, легализирал марихуаната

Вирджиния е първият южен щат, легализирал марихуаната

Всички на възраст над 21 г. ще могат да притежават до 28,3 грама