Тайландски политик ветеран заяви в петък, че е провел директни разговори с палестинската групировка "Хамас", преговаряйки за безопасното освобождаване на тайландските заложници, които държи, на фона на бурна дипломатическа активност от страна на правителството на Тайланд, предава Ройтерс.

Тайните разговори, които са продължили около два часа, са проведени лично в иранската столица Техеран на 26 октомври и представители на "Хамас" са казали, че тайландските заложници са в безопасност и за тях се грижат добре, каза политикът Арийпен Утарасин пред Ройтерс.

"Казах им, че съм тук не за да преговарям, а просто да поискам освобождаването им", каза Арийпен, който отказа да назове имената на представители на "Хамас", с които се е срещнал.

Правителството на Тайланд все още не е потвърдило преките преговори с "Хамас", но каза, че е поискало освобождаването на заложниците по различни канали.

Тайланд е в контакт с Иран и други регионални правителства, които могат да осъществят контакт с "Хамас", каза неговият външен министър Парнпри Бахида-Нукара в петък, сред които Катар и Египет.

Парнпри, който беше в Близкия изток по-рано тази седмица, каза, че Иран е в близки отношения с "Хамас" и е обещал да помогне с преговорите.

Най-малко 23 тайландски граждани са сред повече от 240 души, взети за заложници, когато "Хамас" нападна Израел на 7 октомври в най-смъртоносния ден в 75-годишната история на страната.

От повече от 1400 души, които Израел твърди, че са били убити при буйството, най-малко 32 са били тайландци.

Около 30 000 тайландски работници работят в Израел, главно в селскостопанския сектор, а 7 200 от тях са били репатрирани оттогава, според външното министерство.

"Хамас" готови да освободят чуждестранните заложници

"Хамас" готови да освободят чуждестранните заложници

През следващите няколко дни се очаква да се случи това