Конституционният съд на Тайланд в сряда отстрани премиера Срета Тависин за "грубо" нарушение на етичните стандарти, след като той назначи министър, който е излежал присъда в затвора. Това решение може да доведе до политическа нестабилност и промени в управляващата коалиция, предава Ройтерс./

Срета, който е четвъртият премиер на Тайланд за последните 16 години, отстранен от същия съд, беше на поста по-малко от година. Решението на съда бе взето с мнозинство от 5-4 съдии, които постановиха, че Срета не е изпълнявал задълженията си с честност.

Отстраняването му означава, че парламентът трябва да се събере, за да избере нов премиер, което може да доведе до нова вълна на несигурност в Тайланд, която е засегната от военни преврати и съдебни решения през последните две десетилетия. Очаква се също така, че тези събития ще окажат влияние върху икономиката, която вече се бори със слаб растеж и високо ниво на дълг.

Сред възможните кандидати за нов премиер са дъщерята на Таксин Шинаватра, Паетонгтарн Шинаватра, която може да стане третият премиер от фамилията Шинаватра в Тайланд. Други потенциални кандидати са вътрешният министър Анутин Чарнвиракул, министърът на енергетиката Пирапан Салиртавибага и бившият армейски началник Правит Вонгсуан. Решението кой ще стане новият премиер ще бъде взето от парламента в предстоящото гласуване.

Конституционният съд на Тайланд разпусна опозиционната партия, която спечели изборите през 2023 г.

Конституционният съд на Тайланд разпусна опозиционната партия, която спечели изборите през 2023 г.

Заради противоречивата й кампания за изменение на закон, който защитава монархията от критики