Тайван е създал работна група, за да изучи внимателно и да извлече поуки от изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел, каза министърът на отбраната на самоуправляващия се остров Чиу Куо-чен в четвъртък, като предупреди, че разузнаването е ключово за предотвратяване на война, докато Тайпе работи за противодействие на военните заплахи на Китай, предава Ройтерс.

Тайван, смятан от Китай за негова суверенна територия, е подложен на нарастващ военен и политически натиск от страна на Пекин, включително големи китайски военни учения през миналата година, засилващи страховете от конфликт, който би имал глобални последици.

Въпреки че има големи разлики между заплахата, пред която е изправен Тайван от Китай, и това, което се случва между Израел и "Хамас" - Китай например ще трябва да пресече Тайванския проток, за да нахлуе на острова - войната фокусира вниманието върху възможността за внезапна китайска атака.

Чиу, попитан от репортери в парламента какви поуки е извлякъл Тайван от конфликта на Израел с палестинските бойци от "Хамас", каза, че министерството е създало работна група за наблюдение на ситуацията.

"Първоначалният (урок) е, че разузнавателната работа е много важна. С помощта на разузнаването могат да се предприемат много контрамерки. Войната дори може да бъде избегната", каза Чиу.

Той заяви, че боевете между Израел и "Хамас" демонстрират ужаса на войната и въпреки че военните работят за повишаване на бойната готовност, няма да има конфликт.

"Споделените очаквания на всички са да се избегне война", каза той.

Правителството на Тайван осъди атаката на Хамас, като президентът Цай Инг-вен каза, че Тайван остава "ангажиран да работи с еднакво мислещи страни за борба със заплахите и насилието и за защита на свободата и демокрацията".

През януари в Тайван предстоят президентски и парламентарни избори, които основната опозиционна партия Гоминдан (КМТ) определи като избор между война и мир. KMT обвини управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), че е докарала Тайван до ръба на войната, като умишлено провокира Китай, което управляващите категорично отричат.

В неделя председателят на Гоминдан Ерик Чу каза, че случилото се в Израел е "накарало всички да почувстват какво означава да бъдеш заплашен от война".

"Вярваме, че мирът от двете страни на Тайванския пролив е това, което всички очакват. Никой тайванец не иска да види война", каза Чу, чиято партия традиционно подкрепя близките връзки с Пекин.

Бившият австралийски премиер Скот Морисън каза на форум в Тайпе в сряда, че при заплахите на Китай срещу острова е важно да се засили устойчивостта на Тайван, но че Тайван трябва сам да направи повече.

Общият бюджет за отбрана, предложен от правителството за следващата година, възлиза на 2,5% от БВП на Тайван. Израелският възлиза на 4,5% за тази година, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

САЩ подготвят помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ подготвят помощ за Украйна, Израел и Тайван

Но първо Конгресът трябва да одобри