Тайван не отчита китайска военна активност малко преди изборите следващия месец, но продължава да следи внимателно. Това съобщиха във вторник министерството на отбраната на острова, цитирани от "Ройтерс".

Президентските и парламентарни избори в Тайван на 13 януари ще се отразят на отношенията с Пекин, който през последните четири години засили военния натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет.

С наближаването на изборите Тайван съобщава за китайски изтребители и военни кораби около острова, както и за балони, пресичащи чувствителния Тайвански проток. Военните твърдят, че те най-вероятно са за наблюдението на времето.

Китайски военни самолети и кораби пак тревожат Тайван

Китайски военни самолети и кораби пак тревожат Тайван

Три седмици преди в Тайван да се проведат президентските и парламентарни избори

"Досега не сме виждали признаци, че се правят големи ходове, но това не означава, че няма да има такива утре или вдругиде", каза говорителят на тайванското министерство на отбраната Сун Ли-фан пред репортери в Тайпе. Следим през цялото време", добави той.

Китай не крие неприязънта си към фаворита за президентския пост Лай Чинг-те от управляващата Демократична прогресивна партия, когото счита сепаратист. Пекин предупреждава, че всякакви стъпки към официалната независимост на Тайван означават война.

Лай многократно е предлагал преговори с Китай, които са били отхвърляни. Той казва, че Тайван вече е независима държава, наречена Република Китай, официалното й име.

Китайски балони пак летят край Тайван

Китайски балони пак летят край Тайван

Това е вторият подобен случай през този месец