Министерството на отбраната на Тайван съобщи в неделя, че е открило осем китайски балона, пресичащи Тайванския проток през предходните 24 часа. От тях пет са прелетели през територията на Тайван, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че за втори пореден ден се съобщава за голям брой балони.

Тайван се оплаква от декември насам от балоните, заявявайки, че са заплаха за безопасността на въздухоплаването и опит за психологическа война.

Министерството на отбраната на Китай не коментира.

И Китай, и Тайван в момента празнуват лунната Нова година, най-важният празник в китайско-говорящия свят.

Миналия месец китайското правителство отхвърли многократните оплаквания на Тайван относно балоните, заявявайки, че са за метеорологични цели.

Китайски балони пак летят над Тайван

Китайски балони пак летят над Тайван

Шест балона се засечени около острова за денонощие

Китайски военни самолети действат ежедневно в Тайванския пролив и често пресичат средната му линия, която преди това е служила като неофициална бариера между двете страни. Китай твърди, че не признава съществуването на тази линия.

Миналия месец Тайван избра вицепрезидента Лай Чин-те за свой следващ президент. Китай го счита за опасен сепаратист.

Лай, който встъпва в длъжност през май, предложи преговори с Китай, които бяха отхвърлени. Той казва, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

Тайван докладва нови 8 китайски балона, прелетели над протока

Тайван докладва нови 8 китайски балона, прелетели над протока

Повишената активност идва точно на старта на новогодишните празници в страната

Потенциалът Китай да използва балони за шпиониране се превърна в глобален проблем миналия февруари, когато Съединените щати свалиха китайски балон за наблюдение. Китай каза, че балонът е цивилен кораб, който случайно се е отклонил.