Тайван обръща голямо внимание на взаимодействията между Ватикана и Китай. Това съобщиха от външното министерство на острова, информира "Ройтерс".

Ведомството подчерта, че Китай "многократно е нарушил" споразумението от 2018 г. за назначаването на епископи.

Ватиканът, който има само официални дипломатически отношения с Тайван, би искал да разкрие постоянен офис в Китай, което според ватиканския държавен секретар Пиетро Паролин би било голямо подобрение на дипломатическите отношения.

Ватиканът е една от страните, които поддържат официални дипломатически връзки с Тайван, а Тайпе с притеснение следи как папа Франциск се опитва да подобри връзките си с Пекин.

В отговор на изявлението на Паролин външното министерство на Тайван посочи, че продължава да насърчава сътрудничеството с Ватикана и Католическата църква в области като хуманитарната помощ и съвместно защитава основните ценности на религиозната свобода.

Ватиканът протяга ръка към Китай

Ватиканът протяга ръка към Китай

Светият престол иска да разкрие свой постоянен офис в комунистическата страна

"Разбираме, че Светият престол се надява да насърчи свободата на вярата и правата на китайските католици и публично е изразил желанието си да изпрати представители в Китай много пъти", се отбелязва в изявление.

Откакто се проведе първият китайски синод през 1924 г., Китай "натисна религиозната свобода" и "многократно нарушава" споразумението от 2018 г. за назначаване на епископи, добави министерството,.

Министерството призова всички страни да работят заедно, за да накарат Китай да спре своите "нарушения на религиозната свобода и основните човешки права".

Заместник-министърът на околната среда на Тайван Ши Уен-чен ръководи делегация на семинар във Ватикана за изменението на климата този месец и се срещна с папа Франциск, демонстрирайки дълбокото приятелство между Тайван и Ватикана, изтъкват още от ведомството.

Католическата църква в Китай се врече във вярност към Партията след сделката с Ватикана

Католическата църква в Китай се врече във вярност към Партията след сделката с Ватикана

В Китай има около 12 милиона католици

Освен това посочват, че Ватиканът е изпратил своя посланик във Филипините Чарлз Джон Браун на встъпването в длъжност на президента на Тайван Лай Чинг-те в понеделник.

"Надяваме се, че ще получим вашата подкрепа", обърна се напускащият президент Цай Инуън към Браун по време на среща в президентския кабинет малко преди събитието.

"Светият отец ви изпраща своите топли поздрави", отговори на свой ред Браун.

Китай твърди, че Тайван е една от неговите провинции и няма право на междудържавни отношения - позиция, която Тайпе отхвърля.