Ватиканът иска да разкрие свой постоянен офис в Китай, което би било голямо подобрение на дипломатическите отношения с Пекин. Това заяви ватиканският държавен секретар Пиетро Паролин, цитиран от "Ройтерс".

Отношенията между Ватикана и комунистически Китай исторически са били обтегнати, но папа Франциск постави като свой приоритет нормализирането им, като се основава на ключово споразумение от 2018 г. за назначаване на епископи.

"Отдавна се надявахме да можем да имаме стабилно присъствие в Китай", отбеляза Паролин и добави, че Ватиканът може да обмисли нови дипломатически формули за целта.

Миналата година Ватиканът получи разрешение да има постоянен папски представител във Виетнам - друга комунистическа държава, с която няма дипломатически отношения. Паролин предположи, че китайски пратеник може да приеме различна титла.

Католическата църква в Китай се врече във вярност към Партията след сделката с Ватикана

Католическата църква в Китай се врече във вярност към Партията след сделката с Ватикана

В Китай има около 12 милиона католици

Кардиналът заяви, че признаването от страна на Ватикана на Съвета на китайските епископи - който се контролира от Китайската комунистическа партия - също е на дневен ред и "в ход".

Паролин направи изявлението си по време на организирана от Ватикана конференция за Католическата църква в Китай, която предложи рядка платформа за разговори на високо ниво между двете страни.

Един от присъстващите беше епископът на Шанхай Джоузеф Шен Бин, който беше назначен от китайските власти без консултация с Ватикана в очевидно нарушение на споразумението от 2018 г. Въпреки това папа Франциск одобри хода миналата година със задна дата.

Консервативните католици разкритикуваха епископското споразумение като продажна сделка на комунистически Китай, но Ватикана го защити като несъвършено средство за водене на някаква форма на диалог с властите за доброто на всички китайски католици.

Във видеопослание за конференцията папа Франциск отбеляза, че Католическата църква е напреднала в Китай и другаде "през непредвидени пътища, дори през времена на търпение и изпитания".

Пекин се опитва да изкорени чуждите влияния в религията и да наложи подчинение на Комунистическата партия. В Китай има между 10 и 12 милиона католици.

Китай се съгласи да приеме папския пратеник за Украйна

Китай се съгласи да приеме папския пратеник за Украйна

Дзупи ще бъде в Китай от сряда до петък като част от дипломатически усилия за улесняване на мира в Украйна