Тайванското министерство на отбраната ще сключи сделка с правителството "Байдън" в размер на 1.16 милиарда долара за закупуването на ракети въздух-въздух и въздух-вода.

Министерски говорител на Тайван благодари на САЩ, след  като стана ясно, че американският Конгрес бе информиран за предстоящата сделка съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).

Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети "Харпун" (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух "Сайдуиндър" (AIM-9X Sidewinder), съобщи ДПА, позовавайки се на тайванската Централна информационна агенция.

Пекин удря Тайван с икономически санкции, след като Пелоси излетя

Пекин удря Тайван с икономически санкции, след като Пелоси излетя

Ограниченията могат да засегнат производството на чипове

Новината за сделката идва няколко дни, след като тайванските сили свалиха предполагаем китайски дрон, летящ над зона с ограничен достъп между контролираната от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.

Освен това тайванското министерство на отбраната съобщи, че войници на един от островите от архипелага Цзинмин са изстреляли предупредителни сигнални ракети срещу няколко китайски граждански дрона.

Китай засили военния си натиск над Тайван, който смята за своя провинция, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван на 2-ри август.