Въоръжените сили на Тайван са провели военни учения на западния бряг на острова, тренирайки "унищожаване на враг на брега", преди основните си ежегодни учения по-късно този месец и след като Китай засилва военните действия в близост до острова, който той разглежда като своя територия, съобщава "Ройтерс".

През последните месеци Тайван се оплака от многократни патрули на китайските военновъздушни сили в близост до острова, в някои случаи преминавайки в контролираното от Тайван въздушно пространство. През април китайска военноморска флотилия, водена от първия самолетоносач на страната, премина близо до Тайван.

Китайски изтребители продължават да тормозят Тайван

Китайски изтребители продължават да тормозят Тайван

За пети път за 10 дни китайски бойни самолети

Китай разглежда демократичния остров като своя територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да го постави под контрола на Пекин. Тайван не желае да бъде управляван от Китай.

Ученията в крайбрежна зона край чувствителния Тайвански проток, са симулирали предотвратяване на опит за кацане на вражески сили, уточни министерството на отбраната на Тайван.

В ученията са участвали най-модерният изтребител на Тайван F-16V, хеликоптери Apache, танкове и артилерия, които са стреляли с бойни снаряди, добавят от тайванското военно ведомство, като показаха снимки на стълбове вода в морето, където оръдие е ударило целите си.

Тайвански самолети прогониха китайски изтребител

Тайвански самолети прогониха китайски изтребител

Това е третото нарушение за седмица

Ученията са имали за цел подобряване на ефективността на военните при "унищожаване на враг на брега" и "взимане на надмощие по бреговата линия" за спиране на вражеско нашествие.

По-късно този месец Тайван ще проведе основното си ежегодно военно учение Хан Куан, което беше отложено от по-рано тази година заради епидемията от новия коронавирус.

Тайванската армия е добре обучена и добре екипирана, предимно с американски оръжия, а президентът Цай Ингвен направи повишаването на отбранителните сили на острова основен приоритет, след като тя за първи път стана държавен глава през 2016 г.

Тайван обаче се сблъсква с все по-застрашителна и далеч по-голяма китайска армия, която преминава през собствена програма за модернизация, като добавя стелт изтребители, самолетоносачи и ракети против сателити.

Китайски изтребители нахлуха във въздушното пространство на Тайван

Китайски изтребители нахлуха във въздушното пространство на Тайван

Тайпе обяви планове за най-големите ежегодни военни учения