С мнозинство в иранския парламент бе взето решение президентът Махмуд Ахмадинеджад да бъде призован да прекрати икономическите  връзки с Дания, след като по една от датските телевизии бе излъчен сатиричен видеоматериал, посветен на пророка Мохамед, съобщава АФП.

Вчера, уточняват от агенцията, датският посланик в Иран бе приканен да осъди видеоматериала.

Преди това датският премиер Андерс Фог Расмусен определи заснетия материал като „неприемливо поведение на малка група млади хора".

В днешната специална петиция, адресирана до президента и прочетена по време на заседание на парламента, предавано директно по радиото, се казва, че по никакъв начин не може да бъде толерирано неуважителното отношение към Пророка Мохамед и заради това се отправя призив за прекратяване на икономическите връзки с Дания.

Петицията е подписана от 232-ма депутати от общо 290-те народни избраници. В нея се казва още, че президентът ще бъде помолен да „замрази и политическите връзки с Дания, ако оттам продължат с подобно поведение".

В декларацията се призовава и за „ревизия в отношенията с датското правителство".

Освен това по време на религиозен семинар в иранския град Ком група теолози осъдиха датския телевизионен канал "заради обида, нанесена върху свещеното присъствие на Ислямския пророк".

Припомняме, че миналия месец датският телевизионен канал TV2 излъчи откъси от видеоматериал, заснет от членове на крайно дясната Датска народна партия, в който Пророкът Мохамед е показан като камила, пиеща бира и като пиян терорист, който атакува Копенхаген.

Кадрите били пуснати само за няколко секунди, като младежът, който изпълнявал ролята на Мохамед, можел да се види само в гръб.

От АФП коментират, че видеоматериалът за пореден път предизвиква острите реакции на мюсюлманите срещу Дания, след като миналата година датски вестник публикува карикатури на Пророка Мохамед, довели до вълна от протести по целия свят.