По време на ударите срещу Иран през нощта на 26 октомври Израел атакува ракетни системи земя-въздух, системи за противовъздушна отбрана и обекти за производство на ракети, които са били изстреляни по израелска територия през последната година.

Това става ясно от официално изявление на ЦАХАЛ.

"Изтребителите от израелските ВВС удариха производствените площадки на ракети, които Иран изстреля срещу Израел през последната година. Тези ракети представляваха пряка и непосредствена заплаха за израелските граждани.

"В същото време Израелските сили за отбрана нанесоха удари по ракетни системи земя-въздух и допълнителни ирански системи за противовъздушна отбрана, които имаха за цел да ограничат въздушната свобода на действие на Израел в Иран", се казва в съобщението.

Арабският канал на "Скай нюз" разкри, че цели на нападението са били бази за изстрелването на ирански балистични ракети, но и съоръжения за производство и изстрелване на дронове.

Иран готов да отговори на израелските атаки

Иран готов да отговори на израелските атаки

Техеран зове иранците да не се поддават на слухове

Израел нанесе първите удари по Иран около 02:00 ч. като операцията приключи около четири часа по-късно. Според The Jerusalem Post в нея са участвали повече от 100 самолета.

Първите експлозии са били чути в Техеран, последвани от взривове в съседните Карадж и Шираз, съобщават Al Jazeera и The Jerusalem Post. Агенциите Tasnim и Mehr писаха за операциите на противовъздушната отбрана.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран (КГИР) заяви, че страната е била засегната от ракетна атака, която е била насочена към "жизненоважни военни обекти и обекти за сигурност".

Иран: Наши военни бази са обект на агресия

Иран: Наши военни бази са обект на агресия

Летищата в страната не са затворени

По-късно иранските сили за противовъздушна отбрана заявиха, че са атакувани военни центрове в Техеран, провинциите Хузестан и Илам. Противовъздушната отбрана е прихванала ракетите и щетите са "ограничени", заяви иранската армия.

Израелската атака е отговор, наред с другото, на иранския удар от 1 октомври, когато иранските сили изстреляха около 180 балистични ракети по еврейската държава. Повечето от тях бяха прихванати, но една ракета удари сграда в северната част на Тел Авив, а за експлозии се съобщаваше от Негев (в южната част на страната) и Шарон (централен Израел). Двама души бяха леко ранени, без жертви.

САЩ: Израелските удари по Иран са "самозащита"

САЩ: Израелските удари по Иран са "самозащита"

Позиция на Белия дом

Според КГИР нападението срещу Израел на 1 октомври е било в отговор на убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран на 31 юли, както и на ликвидирането на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала и на бригаден генерал от КСИР Аббас Нилфорушан при израелски въздушен удар по предградието Дахия в Бейрут на 27 септември.

Иран обеща нова вълна от удари, ако Израел отвърне с военни средства. Според източник от Tasnim Техеран е готов да отговори на нападението от снощи.

Западът се опасява от ескалация заради размяната на удари, пише Financial Times.