Украйна може да започне да възвръща териториите си още през 2025 г., като за целта й е необходима само достатъчна помощ от Запада, пише британският вестник "Телеграф".

Според изданието украинският пробив в руската област Курск може значително да разтовари руските сили по целия фронт и да спечели необходимото време за пристигане на западна помощ и попълване на украинските сили. Освен това това нахлуване поставя под съмнение способността на Русия да започне големи настъпателни операции преди края на годината.

Според "Телеграф" Русия ще бъде принудена да избира между осигуряването на Курската област и продължаването на настъпателните операции в Донбас, тъй като са ѝ останали малко резервни части, които да противодействат на украинската армия в Курската област.

Предимството на украинските войски в региона е, че те не трябва да защитават украинска територия, което означава, че Киев може да избере оптимални места за отбрана в региона, което би направило руското контранастъпление изключително скъпо.

Освен това, отбелязва изданието, през цялата война Русия се радва на сигурност по границата си, което ѝ позволява да изпрати повече войски, които да се сражават в Донбас. Неотдавнашната украинска операция в Курск променя това, като изисква от Русия да укрепи цялата си граница.

Това ще изисква десетки хиляди войници, стотици единици оборудване и укрепления. Освен това Кремъл ще трябва да прекара месеци в попълване на личния състав и презапасяване с провизии.

Украинският генщаб фактически призна загубата на Ню Йорк в Донецка област

Украинският генщаб фактически призна загубата на Ню Йорк в Донецка област

В последната сводка името на селището не се споменава

Нахлуването на Украйна води и до промени в руските въздушни операции. Руските хеликоптери бяха уязвими за украинските безпилотни самолети при Курск, а украинските безпилотни удари по летища в Западна Русия ограничиха присъствието на самолети.

"Руските сухопътни и военновъздушни сили са разтегнати по начин, по който не са били разтегнати през цялата война. Това ще забави руските операции през следващите няколко месеца, преливайки в дъждовната есен и студената зима, които спират операциите в Украйна... Това дава възможност на Украйна да възстанови и превъоръжи силите си от сега до пролетта на 2025 г.", пише "Телеграф".

За Деня на независимостта на Украйна Байдън обяви нова военна помощ

За Деня на независимостта на Украйна Байдън обяви нова военна помощ

Това е станало в телефонен разговор със Зеленски

Но западната помощ е от решаващо значение за това и ако бъде предоставена в достатъчни количества, може значително да подобри способността на Украйна да започне да възстановява територията си през 2025 г., заключава публикацията.