Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че е поискала от президента на САЩ Доналд Тръмп да повдигне въпроса за "злонамереното поведение" на Русия, когато се срещне с руския президент Владимир Путин през следващата седмица във финландската столица Хелзинки.

"През последните години видяхме Русия да увеличава продажбите си на оръжие за Иран; да брани ужасното използване на химически оръжия от страна на сирийския режим; да извършва кибератаки, които причиниха огромни икономически щети; и да разпространява злонамерени и фалшиви новинарски материали в промишлен мащаб", изтъкна Тереза Мей по време на работна вечеря с държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО.

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Тръмп поиска 4% от БВП за отбрана на държавите в НАТО

Информацията е съобщена и от представител на Белия дом

Мей също така посочила нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и възможната връзка на Русия с неотдавнашното отравяне с нервнопаралитично вещество на двама британци, от които една жена почина, като подчертала, че Москва все повече не зачита нормите и законите, които "ни помагат да живеем в безопасност".

Британският премиер обаче коментирала, че дългосрочната цел на Великобритания е конструктивни отношения с Русия. "Ето защо аз приветствам предстоящата среща на президента Тръмп с президента Путин: отворените канали за комуникация между САЩ и Русия са ключови за справянето с рисковете от конфронтация", посочила още Тереза Мей.

Тръмп направил света по-опасно място, притеснени повечето британци

Тръмп направил света по-опасно място, притеснени повечето британци

Повечето британци с негативно мнение за американския президент Доналд Тръмп

Тя също така подчертала, че "няма по-силен съюз от този на нашите специални отношения" със САЩ и че "няма да има по-важен съюз през следващите години", след като Тръмп днес е на посещение в Лондон.

"Великобритания и САЩ вече имат уникално близко партньорство в борбата за демокрация и глобална сигурност, като ние споделяме глобална перспектива по голяма част от въпросите на външната политика. Нашите търговски и инвестиционни отношения са несравними - ние сме най-големите инвеститори в нашите икономики, а всеки ден 1 млн. британци отиват да работят за американските компании във Великобритания и 1 млн. американци отиват да работят за британските компании в САЩ", коментирала още Тереза Мей.

"Тази седмица имаме възможност да задълбочим тези уникални търговски взаимоотношения и да започнем дискусии за това как да изградим засилено, амбициозно и дългосрочно търговско партньорство", добави тя, заключавайки, че очаква с нетърпение предстоящите "важни дискусии" с Тръмп.