Британският премиер Тереза Мей обяви, че Великобритания не може да остане в рамките на единния европейски пазар, като оставането в него би означавало "да не напуска ЕС изобщо".

Ала Мей обеща да се стреми към "възможно най-добрия" достъп до единния европейски пазар след Брекзит, съобщава БиБиСи. 

В дългоочакваната реч, която тя изнесе в Лондон пред британски депутати и посланици на чужди държави, тя също така обяви, че британският парламент ще има последната дума за окончателното споразумение, договорено между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Тереза Мей също така обеща да сложи край на "огромните вноски", които страната плаща като принос към бюджета на Общността.

Британският премиер използва речта, за да обяви 12 цели, които Обединеното кралство си е поставило в преговорите с ЕС по "Брекзит", включително:

- Окончателното споразумение по "Брекзит", договорено между ЕС и Великобритания, ще бъде гласувано от двете камари на британския парламент преди да влезе в сила.

- Правителството ще работи за поддържане на "общото пространство за пътуване" между Обединеното кралство и Ирландия.

- Британските министри ще работят за "възможно най-свободната" свободна търговия.

- Тя е искала митническо споразумение с ЕС, но е нямала "предубедена позиция".

- Гражданите на ЕС все пак ще бъдат добре дошли във Великборитания.

- Великобритания да стане по-силна, като поеме контрол върху законите си, така че да не бъде под юрисдикцията на Брюксел.

Преговорите по "Брекзит" с Брюксел нямало да бъдат "удар за удар". Тереза Мей нямала намерение да "подкопава" ЕС или единния европейски пазар.

По думите ѝ, Великобритания "гласува за по-светло бъдеще за нашата страна" и ще стане "по-силна, по-справедлива и по-обединена" след "Брекзит".

Британският министър-председател обяви, че историята на Обединеното кралство била "дълбоко интернационална" и щяла да остане такава.

Тереза Мей допълни, че Обединеното кралство често е било разглеждано като неохотен член на Общността, но ЕС не е демонстрирал "достатъчно гъвкавост по много важни въпроси за по-голямата част от британските избиратели".

Тя се обърна към останалите 27 страни членки на Европейския съюз: "Ние ще бъдем надеждни партньори, съюзници и близки приятели. Ние искаме да купуваме стоките ви, да ви продаваме нашите, да търгуваме с вас колкото е възможно по-свободно, и да работим един с друг, за да бъдем сигурни, че всички ние сме по-сигурни и по-проспериращи чрез трайно приятелство."