Терористът Салах Абдеслам планира да съди френски прокурор за нарушение на поверителността. Това обяви адвокатът на Абдеслам, цитиран от Би Би Си.

Пред журналисти прокурорът на Париж обявил, че Абдеслам е признал, че е искал да се самовзриви по време на атаките на 13 ноември, но след това променил намерението си.

Припомняме, че при серията атентати загинаха 130 души, а десетки други бяха ранени. Отговорност пое групировката „Ислямска държава”.

Абдеслам бе арестуван в Белгия в петък, след като бе издирван в продължение на четири месеца. Белгийските власти са му повдигнали обвинения за тероризъм и убийства. Той е решил да се противопостави на екстрадиция във Франция, което може да отнеме до три месеца.

Адвокатът му Свен Мари заяви, че клиентът му сътрудничи на властите.

На пресконференция във френската столица вчера парижкият прокурор Франсоа Молинс, позовавайки се на информация от белгийската полиция, заявил: „Той е искал да се взриви на Стад дьо Франс и се отказал”. Той допълнил, че хората трябва да се отнасят с повишено внимание първоначалните изявления на 26-годишния французин.

Адвокат Мари заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу прокурор Молинс за нарушаване на поверителността на разследването.

Пред белгийската обществена телевизия RTBF защитникът на терориста заяви, че коментарите на прокурор Молинс на пресконференцията били нарушение, което той не може да не оспори.

Абеслам е заявил пред следствието, че е планирал провеждането на нови терористи акции в Брюксел, съобщава АП, позовавайки се на външния министър на Белгия.

Властите напълно сериозно приемат тази информация, тъй като тя се потвърждава от голямото количество тежко въоръжение, отрито до момента от разследващите. Забелязано е и наличието на нова мрежа от връзки около Абдеслам в белгийската столица.

Междувременно, Франция изпраща повече войници по границите си след ареста на Абдеслам. Вътрешният министър Бернар Казньов обяви, че те ще се присъединят към повече от 5000 полицаи, мобилизирани след атаките.