Заловеният в петък в Брюксел терорист Салах Абдеслам е трябвало да се взриви с шахидски пояс на Стад де Франс в деня на парижките атака от 13 ноември.

Това той е заявил пред разследващите по време на разпитите след залавянето му, съобщава телевизионният канал BFMTV, позовавайки се на свой източник от разследването.

Парижкият терорист Абдеслам ранен и задържан в Брюксел
Обновена

Парижкият терорист Абдеслам ранен и задържан в Брюксел

В предградието Моленбек се провежда операция

Припомняме, Абдеслам бе ранен и заловен при мащабна спецоперация на белгийски и френски части в брюкселския квартал Моленбек.

По-рано днес стана ясно, че той вече е изписан от болница и официално обвинен за тероризъм и убийства. От страна на френските власти е поискано той да бъде екстрадиран във Франция, но адвокатът му съобщи, че Абдеслам не желае това.

Дните след удара в Париж на 13 декември се заговори, че Абдеслам е сред организаторите на тройната атака, макар че хипотезите за ролята му за противоречиви. Знае се, че той е закарал с автомобила си тримата джихадисти, които се взривиха до Стад де Франс, на който по това време течеше футболната среща Франция – Германия.

Според следствието сигналът от мобилния телефон на Абдеслам е засечен вечерта на 13 ноември недалеч от мястото в южното предградие Монруж, където е открит „шахидски пояс”, натъпкан с взрив.