Руски издания цитират информацията на излизащия в Алепо арменски вестник “Гандзасар“, който съобщава, че сред загиналите при артилерийските удари на терористите от Фронт Ал-Нусра срещу града има и четирима арменци.

Твърди се, че масираният артилерийски огън е по населения преимуществено с арменци квартал Нор Гюх в Алепо. Съобщават се и имената на четиримата загоинали арменци.

Редакторът на вестника Зармик Похинян смята, че мишена на терористите са били именно арменските квартали. Според нея обстрелът е осъществен от протурски терористи, командвани от Турция. В Алепо са уверени, че обстрелът на арменските квартали е свързан с приетата от Бундестага резолюция по Геноцида над Арменците в Османската Империя през 1915 г.

В същото време “Регнум“ информира, че военен безпилотен летателен апарат на Руската Федерация в Сирия е засякъл колона от камиони, пътуващи от Турция към позиции на терористите в сирийските провинции Алепо и Идлиб. Преди това руското военно министерство заяви за увеличаване в последните 3 дни на потока от тежкотоварни автомобили от турско-сирийската граница на юг, в района на населения пункт Аззаз, провинция Алепо.

Случилото се потвърждава прогнозите, дадени на пресконференцията на 3 юни от Лариса Алавердян и Ара Папян за евентуални турски провокации в отговор на резолюцията за геноцида.

Преди ден, също така, съветник на сирийския президент Башар Асад коментира на конференция във Вашингтон, че хиляди терористи за последните два месеца са влезли в Сирия през турската граница. Подчертава се дори, че всички терористи, намиращи се на сирийска територия, влизат от Труция, през 780-километровата граница между двете държави.